nedjelja, 8. veljače 2015.

Najkraći osvrt na nastup Prof. Igora Čatića na HTV 1 o plastičnim vrećicama |

Najkraći osvrt na nastup Prof. Igora Čatića na HTV 1 o plastičnim vrećicama |



RECIKLAŽA PLASTIČNIH VREĆICA



plasticne-vrecice

Najkraći osvrt na nastup Prof. Igora Čatića na HTV 1 o plastičnim vrećicama

Najkraći osvrt na nastup Prof. Igora Čatića na HTV 1 o plastičnim vrećicama
Voditelji Jutarnjeg programa HTV 1 i od režije izabrana pubika su ometali Prof. Čatića u  pojašnjenju svih vrijednosti i prednosti plastičnih kesica pred papirnatima. Nije moje da to ovdje činim, odnosno opširnije tumačim pa ću dotaknuti samo dva važna pojma:
1. Plastika je signifikantno spasila šume, a time pomogla i obstanak života na zemlji.  Obzirom na sve veću potrošnju papira iz drveta, da se nije pojavila plastika bile bi mnogo više, nego jesu uništene šume kao klimatski regulator, kao kreator prirodnih ljepota i kao regenerator kisika bez kojega nema života ni pogonskih izgaranja…
2. Reciklaža plastike je izvediva čak jednostavnije, nego reciklaža papira. Ne zaboravimo da je otpadni papir bio i sada je jedan od uvjetnika za izgradnju kolektora s dosta skupom tehnologijom.
Pitanje uporabe plastičnih kesica i zbrinjavanje istih je pitanje kulture i navike potrošača, koji ih bacaju u okoliš, umjesto u spremnike za reciklažu. Nezbrinjavanje plastike od potrošača izaziva kritiku na plastične kesice, a ta neumjesna kritika će s vremenom postajati sve manja razvijanjem pravilnog odnosa prema plastici od proizvodnje i uporabe do pravilnog zbrinjavanja i reciklaže.
Prof. Dr. Igor Čatić je u pravu po pitanju plastičnih kesica i općenito po pitanju plastičnih masa, ali upravo oni koji najviše rabe plastične kesice kritiziraju ih radi svojih propusta…
Na strani sam Prof. Čatića, podržavam ga i kao znanstvenik i stručnjak za lijekove, kojima se čuva zdvavlje, odklanjaju bolovi i čak produžava kvalitetan život. Ako se s lijekovima ne postupa ispravno i neupotrebljeni lijekovi bacaju u okoliš neodgovorno kao i plastične kesice mogu stvarati još veće probleme nego plastične kesice.
Dakle, nisu krive ni Čatićeve plastične kesice ni Hazlerovi lijekovi, nego smo krivi svi mi ljudi, ako se ne odnosimo pravilno prema tim proizvodima.
Podrška i pozdrav uzornom znanstveniku Prof. Dr. Igoru Čatiću – štovatelj Dragan Hazler

Nema komentara:

Objavi komentar