subota, 7. veljače 2015.

GLAS IZ WASHINGTONA; Pobjeda prve hrvatske predsjednice veliki je iskorak za demokraciju u Hrvatskoj |

GLAS IZ WASHINGTONA; Pobjeda prve hrvatske predsjednice veliki je iskorak za demokraciju u Hrvatskoj |



Kolinda Grabar Kitarović - predsjednica RH

GLAS IZ WASHINGTONA; Pobjeda prve hrvatske predsjednice veliki je iskorak za demokraciju u Hrvatskoj

Autor; Šime Letina
U drugom krugu predsjedničkih izbora održanim u nedjelju, 11. siječnja 2015. kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u četrdesetšestoj godini života postigla je vrhunac svoje političke karijere i ostvarenje svoga životnog sna, nagrađena  povjerenjem većine hrvatskih birača uvjerljivo je pobjedila SDP-ova kandidata i aktualnog hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i postala prva hrvatska predsjednica.
Kolinda Grabar Kitarović - hrvatska predsjednicaNjezina pobjeda šokirala je Josipovića i njegov izborni stožer, u kojemu je (pritajeno) vodio glavnu riječ a sigurno i osmislio promašeni izborni koncept donedavni njegov savjetnik Dejan Jović. Koliko iz Washingtona doznajemo savjetnik Dejan Jović u Hrvatskoj nije nimalo omiljen a politički nije nikomu prihvatljiv a poglavito ne hrvatskoj javnosti, pa ipak ga je Ivo Josipović uzvisio na sveučilišne i institutske pozicije kakve se ne mogu ni zamisliti, kako na Fakultet političkih znanosti, tako u IRMO i u MORH (na Ratnoj školi), i na znanstvene pozicije kojima nije dorastao, a objektivno rečeno za koje doista nema nikavog ozbiljnog ni strukovnog a kamo li znanstvenog pokrića. Bila je to gorka pilula Josipoviću kao i njegovim pristašama koji su na dan izbora sve do kasno poslije podne zavedeni raznim prognozama, anketama i prijepodnevnim izbornim rezultatima, vjerovali u njegovu pobjedu, ali i da je sve to uglavnom Dejan Jović vješto plasirao u medije.
Međutim očito nisu znali za uigrane manipulacije Dejana Jovića kojima je kao savjetnik vješto manipulirao s Josipovićem kao i s njegovim ljevičarskim biračima, pa i javnim mnijenjem godinama. Za Dejana Jovića javno se govori da je jedan od 10 najutjecajnijih Srba u svijetu, koji je kao savjetnik predsjednika Josipovića javno veličao četnički pokret. Ipak za Dejana Jovića kažu i da je “sumnjiv” “sveučilišni profesor” i bez ikakvog Hrvatskoj prihvatljivog politologijskog znanja, i da je na sumnjiv način nasljedio katedru od Radovana Vukadinovića na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, i da kao takav predaje  (ni manje ni više već na poslije diplomskom studiju Ratnoj školi) najboljim hrvatskim časnicima predmet vanjske politike i međunarodnih odnosa. Samo ga je na takve pozicije mogao ugurati  Ivo Josipović  da radi što više može zla protiv Hrvatske,  i donedavni dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakušek, poznatiji javnosti kao nepopravljivi UJDI-jevac.
Zapravo taj donedavni dekan Zakušek postao je vrlo zanimljiv pa čak i USKOK-u – kažu zbog pronevjera? Moguće da će USKOK tražiti Zakušeka zbog gubitka i dugova koje je na Fakultetu napravio tijekom svojeg mandata kao dekan, a dugovi ili gubitci su viši od 5. milijuna kuna.
Je li Dejan Jović osmislio gubitnički izborni Josipovićev program
screenshoot
Ipak birači su doznali i prepoznali izbornu strategiju koju je najvjerojatnije osmislio Dejan Jović, moguće da je jednim djelom on i pisao izborni program s kojim se predsjednik Josipović dičio na veliko. Svejedno je tko ga je pisao možda Branko Grčić ili Dejan Jović, moguće i netko treći sad više nije ni bitno. Ipak ostaju činjenice koje govore same za sebe da je Josipović punih pet godina bio samo Jovićev poslušni potrčko.
Čekajući rezultate izbora Josipovićevi suradnici i birači tek su u večernjim satima shvatili tko su i što su kad su  se suočili s pravim izborenim rezultatatima – morali su prihvatiti objavljenu istinu o prebrojanim glasovima s kojima je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila. U Izbornom stožeru, okružen suradnicima i ideološkim pristašama, ljudima tužnoga i ukočenog lica, Josipović je konačno priznao svoj poraz i potpuno zbunjen, tihim glasom izustio: “Gotovo je, gospođa je pobjedila.” Nakon toga nazvao je gospođu Grabar Kitarović i čestitao joj na pobjedi. U obraćanju javnosti, uz formalno izricanje zahvalnosti onima koji su glasali za njega, Josipović je rekao i ovo: “Dozvolite da čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međusobno oponiranje, no demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato joj čestitam. Istina, razlika je jako mala, no to je bit demokracije, da onaj koji osvoji više glasova nosi pobjedu.”
Primjetna odlučnost i dosljednost novoizabrane predsjednice 
Kolinda Grabar Kitarović - predsjednica RHTek u kasnim večernjim satima, nakon što je bila potpuno sigurna u svoju pobjedu, novoizabrana predsjednica, okružena najbližim suradnicima i čelnicima Stranke, obratila se hrvatskoj javnosti i javno pozvala Hrvate i ostale građane Hrvatske na jedinstvo i zajednički rad za bolju Hrvatsku. U svom domoljubnom govoru, puna optimizma, između ostalog, rekla je i ovo:  “Drage moje Hrvatice i Hrvati diljem moje Hrvatske i BiH i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, dame i gospodo, dobra večer svima.  Pozivam vas sve da radimo zajednički za boljitak domovine.  Dosta je podjela.  Ujedinimo se. Ujedinimo svoje domoljublje, ljubav i vjeru prema domovini. Obećajem da ćemo se boriti za nacionalne interese, jer ovo je Hrvatska a ne regija. Brinut ćemo o našoj Hrvatskoj, o našim ljudima, o našim umirovljenicima i nezaposlenima.  Večeras dajem tri obećanja. Prvo, odmah ću početi raditi za našu Hrvatsku. Drugo, idemo dalje zajedno, bez podjela. Hrvatska može i hoće bolje. Učinit ćemo to.  Treće, primijenit ću svoj program rasta i razvoja, socijalne stabilnosti i života dostojnog u Hrvatskoj. Pružit ću ruku svakome kome je potrebna. Imat ćemo nacionalnu politiku zaštite…  Vanjska politika će biti snažna…  Na kraju, počašćena povjerenjem, čvrsto jamčim da se ne ću odmaknuti od naroda.  Bit ću među vama i tražiti da mi pomognete, jer jedino s vama mogu izvući i Hrvatsku iz krize.” (www.hrt.hr/predsjednicki izbori; 11. 1. 2015)
Za razliku od predsjednika Vlade Zorana Milanovića koji je  zbog nedostatka osobne političke pameti i zrelosti, moralne hrabrosti i kulturnog ponašanja, odbio čestitati gospođi Grabar Kitarović, ipak Ivo Josipović joj je istu večer privatno i javno čestitao. U ponedjeljak dan nakon pobjede, novoizabrana je predsjednica potvrdila da ju je predsjednik Josipović u nedjelju navečer nazvao i privatno joj čestitao na pobjedi, ali da Milanović do sad nije.  Na pitanje što misli o Milanovićevu ponašanju i njegovoj uvredljivoj izjavi u kojoj je HDZ nazvao hajdučijom, gospođa Grabar Kitarović je odgovorila:  “Ne ću dopustiti da dijeli i dalje ljude na naše i njihove… Želim da iskaže poštovanje prema svim građanima Republike Hrvatske, ali isto tako da podnese račune što je i kako radio i zašto se zemlja nalazi na rubu duboke krize. Ne želim zaoštravati odnose ni sa kim, ali isto tako ne ću dopustiti da se vrijeđaju hrvatski građani.” 
Kolinda Grabar Kitarović - sastanak ministara EU u Portugalu
Kolinda Grabar Kitarović – sastanak ministara EU u Portugalu
Ponovo je istaknula da je spremna surađivati sa svima koji se žele uključiti u rad i da suradnja s hrvatskom Vladom ovisi o Zoranu Milanoviću.  ”Uvijek sam isticala da sam spremna na suradnju.  Suradnja i timski rad je prvo što želim. Hrvatska je moja prva stranka, moj prvi interes i dobrobit naših ljudi…  Učinit ću sve što je u mojoj moći da dokažem građanima da su mi svi isti, da je dobrobit Hrvatske na prvom mjestu…  Za to nam je potrebno jedinstvo kakvo smo iskazali početkom 90-tih kada smo obranili Hrvatsku.” 
Na žalost Zoran Milanović nije bio jedini koji je nakon Josipovićeva poraza bahato vrijeđao Kolindu Grabar Kitarović i one koji su glasali za nju.  Željka Antunović, članica Josipovićevoga Izbornog stožera, ogorčena njegovim porazom izjavila je da su svi normalni ljudi u Hrvatskoj glasovali za Ivu Josipovića.  Na tu njezinu nepromišljenu izjavu donekle oštro je reagirao Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.  “To je sramotno i skandalozno i čini me tužnim. Hrvatskoj treba zajedništvo…  Izborna utakmica je završila i sada treba početi raditi, a ne vraćati se govorom mržnje u prošlost”,  izjavio je gospodin Kovač.
Svojom izjavom Željka Antunović nije uvrijedila samo Kolindu Grabar Kitarović i njezinu stranku, već cijelu Hrvatsku. Njezina poruka je sljedeća: svi oni koji nisu glasovali za Ivu Josipovića, a to je velika većina Hrvata i hrvatskih građana u koju spadaju svi koji su glasovali za novoizabranu predsjednicu, kao i oni koji uopće nisu izašli na izbore, nenormalni su.
Za Hrvatsku sadašnjost i budućost bitna je pobjeda prve predsjednice
Kolinda-ObamaO pobjedi Kolinde Grabar Kitarović kao i o porazu i uzrocima poraza Ive Josipovića postoje različita mišljenja, brojne analize i prognoze. Većina Hrvata u Hrvatskoj i izvan nje doživjeli su njezinu pobjedu i poraz predsjednika Josipovića kao svoju osobnu pobjedu.  Za neke od njih, Josipovićev poraz je očit znak budućeg poraza Kukuriku koalicije, a posebno SDP-a i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Iako većini SDP-ovih članova nije mnogo stalo do Milanovića, itekako im je stalo do budućih parlamentarnih izbora koji će se održati ove godine i zato nije bilo nimalo čudno što su neki od njih otvoreno pozvali vodstvo i članstvo na razmišljanje i promjenu unutar SDP-a.  “U SDP-u ćemo morati dobro analizirati ovaj rezultat.  Analiza je potrebna i kad naš kandidat pobijedi, a kamoli kad izgubi”, rekao je Tonino Picula, dok Mirando Mrsić smatra da se SDP mora mijenjati.
Za razliku od onih, koji su pobjedu novoizabrane predsjednice i poraz predsjednika Josipovića doživjeli kao veliko iznenađenje, politički stručnjaci i analitičari izbornih rezultata smatraju da su takvi rezultati sasvim normalni.
Profesor političkih znanosti Zdravko Petak, u izjavi za Hinu, 12. siječnja 2015., izjavio je da su sve prognoze upućivale na to da će izborni rezultat biti iznimno tijesan i da je nakon prvoga  izbornog kruga bilo očito da izborni pobjednik ne će dobiti više od 52 posto glasova.
Politolog Boško Picula u pobjedi gospođe Kolinde Grabar Kitarović vidi velik “poticaj HDZ-ovoj koaliciji da još uvjerljivije nastupi na parlamentarnim izborima.”
Kolinda Grabar Kitarović - sa predsjednikom  EU Komisije  Jean Asselborn
Kolinda Grabar Kitarović – sa predsjednikom EU Komisije Jean Asselborn
Politički analitičar Davor Gjenero smatra da postoji nekoliko vidljivih razloga zbog kojih je pobjedila HDZ-ova kandidatkinja. Prvi je što gospođa Grabar Kitarović pripada političkoj organizaciji koja joj je omogućila šansu da dobije glasove desne margine. Drugi je razlog taj, što je gospođa Grabar Kitarović nastupala kao kandidatkinja političkog centra i treće što je nakon prvoga izbornog kruga stekla veliko samopouzdanje i kao takva u javnosti nastupala hrabro i državnički, ustrajući na konceptu zajedništva. S druge strane, smatra on, Josipović je izgubio izbore, zato jer je bio kandidat stranke kojoj se stranačka infrastruktura i Vlada u kojoj sudjeluje raspada. Drugi razlog je to,  što nije bio »džentlemen«, a treći je to, što je u javnim sučeljavanjima ponižavao protukandidate, a na poseban način Kolindu Grabar Kitarović. Četvrti je to, što je pokušavao manipulirati izbornom procedurom i od Vlade dobiti ustupke, kao npr. odgađanje datuma predsjednickih izbora, što je protivno Ustavu.
“Čini mi se da, unatoč tvrdoj retorici Vlade i premijera, o tome kako su oni zadnja obrana demokracije, možemo računati na to da počinje raskol u SDP-u. Možemo računati na to, da će se Josipović vratiti u članstvo u Stranci i povesti rat protiv Milanovića koji je, objektivno, ključni krivac njegovog izbornog poraza. Tu će početi erozija stranke”, smatra gospodin Gjenero. (Hina, 12. 1. 2015.)
Suprotno analizi političkih stručnjaka, novinarčić i piskaralo Viktor Ivančić iz propalog tabloida Feral Tribuna, iznenađen i ošamućen porazom Ive Josipovića, poput ranjenog vuka, s jednakom gorčinom reži na Josipovića i na Kolindu Grabar Kitarović, kojoj sve do njezine izborne pobjede nije pridavao nikakvu važnost.  Po njemu “pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj odlična je vijest za ljevicu.  Jedini je problem što ljevica u današnjoj Hrvatskoj praktički ne postoji.”  (www.buka.com/novosti; 13.1.2015).
Naime, nakon smrti Ivice Račana, ta ljevica smatra Ivančić, počela je gubiti na svojoj važnosti i pomalo nestajati, da bi u konačnici, zahvaljujući Ivi Josipoviću i njegovu približavanju desnici, potpuno nestala. Viktor Ivančić kao umišljeno dežurno antihrvatsko blebetalo ne shvaća da postojeća ljevica u Hrvatskoj ne gubi na svojojoj važnosti zbog Josipovićeva približavanja desnici, nego zato što su u njoj ponajviše okupljeni ljudi koji svojim ponašanjem, izjavama i radom potvrđuju da im nije stalo do današnje Hrvatske ni do hrvatskih nacionalnih interesa. Josipovićevo približavanje i popuštanje desnici, o kojemu piše Ivančić, većina Hrvata doživjela je kao znak izborne taktike, a ne kao znak promjene njegovih ideoloških uvjerenja i domoljubne brige za Hrvatsku i hrvatski narod.  Birači mu jednostavno nisu vjerovali.  Tu njihovu opreznost, razboritost i logiku Željka Antunović smatra nenormalnom.
Šovinističko ponašanje Milorada Popovca i Furia Radina
U izbornoj noći i obraćajući se hrvatskom narodu i građanima Hrvatske sa:  Drage Hrvatice i Hrvati, dragi državljani, novoizabrana predsjednica je pokazala svoje domoljublje i znak brige i poštovanja prema svima koji žive u Hrvatskoj. Očito je da nikoga nije isključila ni ponizila. Priviknuti  na petnaestgodišnju praksu i ponašanje dvojice prethodnih predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, koji su nekadašnji jugoslavenski pozdrav: Drugovi i drugarice, zamijenili sa: Građani i građanke, Milorad Pupovac i Furio Radin,  otvoreno su se suprostavili javnom oslovljavanju hrvatske predsjednice s “Drage Hrvatice i Hrvati”. Pupovac, kao predstavnik i zaštitnik prava srpske narodne manjine u Hrvatskoj koja broji nešto manje od 4 posto (tj. 188 ooo.) i Radin talijanske od 0:4 posto, Hrvatima koji čine više od 90 posto stanovništva Republike Hrvatske propisuju norme političkog, kulturnog i demokratskog ponašanja i ne dopuštajući hrvatskoj predsjednici da hrvatski narod naziva njegovim pravim imenom. Krasne li demokracije!  Osiljeni životnim iskustvom u bivšoj Jugoslaviji i povlasticama koje uživaju kao predstavnici svojih narodnih manjina u današnjoj Hrvatskoj, Pupovac i Radin bez trunka srama pokušavaju prisiliti novoizabranu hrvatsku predsjednicu da nastavi u stilu Stjepana Mesića i Ive Josipovića i da se u svojim javnim nastupima obraća Hrvatima na jugoslavenski način sa: Građani i građanke. Tom njihovom drskom, nekulturnom i šovinističkom diktatu novoizabrana hrvatska predsjednica mora se energično suprostaviti.  U tome joj mogu i moraju pomoći svi Hrvati.
Zastrašivani pobjedom suprotne strane
U izbornoj utrci, posebno u dvotjednom iščekivanju drugoga kruga, predsjednički kandidati i njihovi suradnici rado i pozitivno su govorili o promjenama koje će uslijediti njihovim izborom, dok su promjene koje bi mogle nastati pobjedom suprotne strane, prikazivali kao noćnu moru. U toj crno-bijeloj promidžbenoj atmosferi, zbunjeni kojekavim izjavama, upozorenjima i obećanjima, ne znajući komu bi vjerovali, velik broj mogućih birača na dan izbora nije izašao na izbore.
Izim ovih koji su birače zastrašivali negativnim mogućim promjenama pa su ujedno ih time odvraćali od izlaska na izbore, bilo je i onih koji su ih plašili i odvraćali tvrdnjom da u Hrvatskoj, nakon izbora ne će biti nikakvih promjena – jer da kandidati pripadaju identičnim strankama. Na dan predsjedničkih izbora, u tekstu pod naslovom “Pobjeda nakaradnog i beskorisnog sistema”, Oleg Maštruko piše da, bez obzira tko će od dvoje kandidata pobjediti, “rezultat će biti velika pobjeda koalicije HDZ-SDP.  Demokracija na hrvatski način je nezaustavljiva.  Tko god pobijedi – HDZ-SDP može trljati ruke.
Prodaja blata pod pitu hrvatskim glasačima i dalje prolazi na tržištu, zapravo – bolje nego ikad dosad… 
Tko god pobjedi, ne će doći ništa radikalno birokratsko sivilo i manjak stava će se nastaviti, dolaze samo novi slojevi uhljeba, ako se gdje još može smjestiti koji.  Pa koliko puta trebate naučiti istu lekciju? HDZ i SDP braća su blizanci. NIKADA ne će nauditi jedan drugome, ponekad se pokoškaju oko neke fotelje – kao braća oko podjele boljeg komada zemlje, recimo – ali nikada oko suštine.  Uostalom, najveće borbe u Hrvatskoj nikad i nisu bile HDZ i SDP, već unutar HDZ-ovaca i SDP-ovaca samih. Nijedan HDZ-ovac nije nastradao zbog nekog SDP-ovca, već samo ako mu je stranački kolega zabio nož u leđa.  Glavaš, Pašalić, Sanader, Kosorica – stradali su u unutarstranačkim borbama i podmetanjima, a ne zato jer ih je neki SDP-ov dužnosnik odlučio kazniti. (Pritom ne kažem da su u pitanju ugodne osobe i političari tek banalnu činjenicu da ih nijedan SDP-ovac nikad ne bi ni taknuo). Na strani SDP-a, jedina su čišćenja nastajala njihovim unutrašnjim obračunima – Željka Antunović, Bandić, Holy, Kolarić, Linić – pri čemu je kriterij bio krajnje neujednačen i svodio se na to tko se kako snalazi u stranačkoj krčmi kad se crvena svjetla socijaldemokracije načas ugase. Uza sve bulažnjenje o udbašima i jugoslavenima nikad nijedan SDP-ovac nije maknut – ono stvarno maknut, a ne samo na manje udobnu fotelju – rukom HDZ-a.” (www.index.hr/vijesti; 11. 1. 2015).
Zaključak
Nema sumnje da je gospodin Maštruko u pravu kada kaže da su HDZ i SDP braća blizanci i da nikad nisu jedan drugome naudili. Iako se međusobno svađaju i javno napadaju, na žalost, jedan i drugi su, a posebno nakon smrti predsjednika dr.sc. Franje Tuđmana, nanijeli puno više štete Hrvatskoj i hrvatskom narodu, nego jedan drugomu.  Uza sve to, zbog žudnje i nade većine Hrvata i hrvatskih građana za ostvarenjem bolje i pravednije Hrvatske, nikad nije mudro ni korisno odvraćati ljude od njihovih prava i dužnosti da svojim slobodnim glasom kroz izbore utječu na ostvarenje željene i sanjane Hrvatske.
Kolinda-predsjednicaVećina Hrvata smatra da će Kolinda Grabar Kitarović biti dobra predsjednica i da će se zalagati za pozitivne promjene u Hrvatskoj. Ohrabreni njezinim izjavama i izbornim obećanjima očekuju da će se ona puno više zalagati za hrvatske nacionalne interese nego što je činio Ivo Josipović. U svom javnom ponašanju i komuniciranju s ljudima, a na poseban način u donošenju bitnih odluka, kao hrvatska predsjednica ona se mora zaista a ne samo formalno, izvući iz uskih stranačkih okvira i izdignuti iznad ideoloških uvjerenja i biti jednaka i pravedna prema svima. Svjesna činjenice da su punopravni i jednakopravni građani svake države stup njezine državno-ustavne stabilnosti, dužna je paziti da u Hrvatskoj ne bude privilegiranih, ni diskriminiranih ljudi.  Dakle, pripadnici svih narodnih manjina ako poštuju hrvatske zakone moraju imati ista prava kao i Hrvati, ali ne mogu i ne smiju biti povlaštena klasa i gospodari u Hrvatskoj, kao što su Srbi bili u Titovoj Jugoslaviji.
U kreiranju vanjske politike i uspostavi dobrih odnosa sa susjednim državama, predsjednica uvijek mora imati u mislima hrvatski narod u cjelini i njihove interese. Nova predsjednica trebala bi odlučnija biti na boljem povezivanju hrvatske dijaspore i iseljeništva s Hrvatskom državom,  i mogućoj  suradnji  iseljenika s hrvatskim tvrtkama i ustanovama, pa i njihovu povratku u Domovinu. Trebala bi bolje brinuti od prijašnja dva predsjednika poglavito o Hrvatima  koji žive kao narod u drugim europskim dražavama, čak i javno štititi njihove narodne potrebe i interese sukladno demokratskim standardima EU. U službenim razgovorima i pregovorima s predstavnicima drugih država, posebno sa Srbijom mora biti mudra i odlučna.  Iako o dobrim i normalnim odnosima sa svim susjednim zemljama, uključujući Srbiju i Crnu Goru, ovisi budućnost Hrvatske i gospodarski napredak njezinih građana, jer baš ti odnosi mogu postojati i opstati jedino ako su uspostavljeni na pravdi i istini. Deklamatorsvo ne može biti zastor s kojim bi se mogle sakriti životne realnosti – jer Srbija i Crna Gora izvršile su agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. To je realnost koju se ne može u ime dobrosusjedskih odnosa zanijekati ni uljepšati.  Uljepšavanje i nijekanje te činjenice znači i nijekanje istine.  Na žalost, u traženju dobrih odnosa sa Srbijom, predsjednik Josipović je premalo vodio računa o toj činjenici. I zato, njega i ostale u Hrvatskoj koji su “zaboravili” – tko je bio agresor a tko žrtva – treba stalno podsjećati na izjavu Radovana Karadžića:  “Mi ne trebamo više kriti da smo otpočeli rat kako bi sve srpske zemlje pripojili Srbiji.” (Hasan Efendć: Ko je branio Bosnu, 1998, Str. 26).
General Perišić je vjerovao da “danas ili sutra Srbija će imati zapadne granice sa Slovenijom”, dok je za Miloševića srpski uspjeh bio u samoj činjenici, što je Srbija prešla preko Drine.
Zapravo “Od nove predsjednice očekuje se odlučan prekid s dosadašnjim usmjerenjem Hrvatske i sa svim konotacijama koje je to usmjerenje sa sobom nosilo, jer je više nego očito da je Hrvatska u posljednjih 15 godina uvelike slabljena te je smišljeno gotovo posve obezvrijeđeno i njezino članstvo u euroatlantskim integracijama. Htjela ili ne htjela, buduća predsjednica mora biti znak služenja općemu dobru u Hrvatskoj i u svijetu ili će iznevjeriti svoje glasače i hrvatski narod. Ona je pozvana biti na čelu stvarnih preporoditelja.” (Glasovi za novo usmjerenje Hrvatske).

Nema komentara:

Objavi komentar