subota, 7. veljače 2015.

GRCKA SYRIZA – VLADA PREDSTAVLJA VEĆU OPASNOST ZA GLOBALNU EKONOMIJU OD SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU |

GRCKA SYRIZA – VLADA PREDSTAVLJA VEĆU OPASNOST ZA GLOBALNU EKONOMIJU OD SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU |



Grci-odabrali-radikalnu-ljevicu-odbacivsi-europske-mjere-stednje_ca_large

GRCKA SYRIZA – VLADA PREDSTAVLJA VEĆU OPASNOST ZA GLOBALNU EKONOMIJU OD SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU

Izvor:RT- UK WATCH – OSBORNE
Nakon susreta s grčkim ministrom financija Yanis-om Varoufakis-om Osborne je opomenuo Grčku i 18 drugih država eurozone na “odgovornost” budući da nova grčka vlada pokušava ponovo pregovarati o  reprogramiranju € 240 milijardi duga.
Otkako je preuzela vlast u siječnju, krajnje lijeva vlada SYRIZA-e dovodi u pitanje strogost koju diktiraju EU političari.
Plan o promjeni mjera drakonske strogosti putem novih pregovora o zaduženosti države dolazi u sukob s neoliberalnim vladama i međunarodnim kreditorima.
Sukladno sa sadržajem na sastanku s Varoufakisom, u ponedjeljak, Osborne je izjavio da su razgovori bili “konstruktivni”. Ali je opomenuo  da je sadašnji tjesnac između grčke vlade s jedne strane i eurokrata i međunarodnih kreditora  s druge strane predstavlja ozbiljni rizik za stabilnost čitave Europe.
Osborne je rekao da je tražio od Varoufakis-a “odgovornost” u pripremi za restrukturiranje grčkog socijalno ekonomskog položaja na prezaduženoj europskoj razini. Ali je naglasio da eurozona treba bolji plan za zapošljavanje i ekonomski rast.
Osborne je rekao da konzervativna stranka za Britaniju nastavlja planirati povećanje zaposlenosti i rast i da će to nastaviti kroz nesigurne ekonomske prilike.
On je opomenuo da napetost između grčke vlade i arhitekata IMF-a i EU mjera otplate predstavljaju “rastuću opasnost za britansko gospodarstvo” i da je za Europu najvažnije da izbjegne put u kaos.
Nasuprot Osborneu američki predsjednik Obama je opomenuo da bi trajna strogost mogla izazvati uzvratne posljedice koje su protivne interesima kreditora. “Ne možete nastaviti s pritiskanjem država koje su usred depresije”, rekao  je Obama. Dodao je: ”u takvom  trenutku nužna je određena strategija rasta za njih da mogu plaćati dugove i smanjiti svoje deficite.”
Prošlog tjedna guverner Bank of England, Mark Carney,  oštro je kritizirao opću politiku strogosti prema državama eurozone opominjući da je područje jedinstvene monete toliko pritisnuto dugovima da bi moglo skliznuti u godine stagnacije.
Slijedeći komentare Carney-a,  britanski ekonomist, borac protiv mjera strogosti, Michael Burke, tvrdi, da je teret država EU koje se bore s dugovima, u Grčkoj i Irskoj nepodnošljiv, i da mora velikim dijelom biti otpisan da bi se stvarni ekonomski rast dogodio u tim državama.
Za rasliku od Osbornea, novi grčki ministar financija je protivnik strogosti. Središnje predizborno obećanje Varoufakisa je bila obveza isticanja  ljudske cijene strogosti prema Grčkoj, i zahtjev za otpis ili za smanjenje nacionalnog dužničkog tereta kao  i zahtjev da se napadne oligarhijska elita.
Tijekom kratke ture po Europi nakon izborne pobjede SYRIZA-e Varoufakise se u ponedjeljak susreo s većim brojem bankara Londonskog City-a.
Iduća mu je postaja Rim gdje će se susresti s talijanskim ministrom financija Pier Carlom Padoanom i premijerom Matteom Renziem.
Njegov plan je bio suprostaviti se njemačkom ministru financija Wolfgangu Schaule-u, koji je u ponedjeljak zaprijetio da Njemačka neće prihvatiti jednostrani program promjene otplate duga.
Komentirajući grčki put talijanski premijer Matteo Renzi je rekao:”Potrebna je velika ozbiljnost, oprez i odgovornost. On je opomenuo da evropski kompas u raspravama mora biti preusmjeren od strogosti prema rastu.
“Mi želimo promjenu ekonomske politike u Europi, i to ne samo prema Grčkoj, nego i prema drugim državama. Želimo skrenuti razgovore o ekonomskoj politici od strogosti prema rastu i investicijama”, izjavio je za RTL radio.
Otkako je SYRIZA započela svoju obvezu restrukturiranja grčke političke i ekonomske pozicije na otvorenoj europskoj sceni,  građani i lijeve stranke prezaduženih EU država promatraju pažljivo zbivanja.
U ovom trenutku vlada- protivnica strogosti odbila je suradnju s inspektorima Trojke odgovorne za promatranje kažnjeničkog fiskalnog restrukturiranja.  Varoufakis je izjavio da želi direktno pregovarati s grčkim kreditorima: Međunarodnim Monetarnim Fondom, Europskom unijom i Europskom središnjom bankom.
Varoufakisov sastanak s Osbornoem je uslijedio nakon kontraverznog prošlotjednog stava da Grčka odbija sljedeću posudbu od € 7,2 milijarde koja je već bila ugovorena s Trojkom.
Ističući plan o revidiranju ugovora o isplati duga Varoufakis je rekao da bi Atena do kraja veljače podnijela svoje prijedloge i mogla bi postići konačni sporazum s međunarodnim partnerima do sredine travnja.
Izabrala i s engl. prevela  prof. Kornelija Pejčinović

Nema komentara:

Objavi komentar