srijeda, 4. veljače 2015.

Jelena Lovrić ne poznaje hrvatske zakone i time ruši ugled novinarske struke |

Jelena Lovrić ne poznaje hrvatske zakone i time ruši ugled novinarske struke |





Kolinda-predsjednica

Jelena Lovrić ne poznaje hrvatske zakone i time ruši ugled novinarske struke



U Jutarnjem listu Jelena Lovrić objavila je 31. siječnja 2015. svoje viđenje nošenja predsjedničke lente u, kojemu je pokazljivo potvrdila svoju profesijsku ograničenost i potpunu neupućenost u zakonske propise Republike Hrvatske.
Svoje neznanje Jelena Lovrić oznanila je u članku naslovljenom sljedećim naslovom:Predsjedničku lentu na predsjedničkim inauguracijama u Europi ne nosi nitko! 
Poznato je kako je pozitivni zakonski propis Republike Hrvatske o nošenju lente javno dostupan na mrežnim stranicama (http://www.propisi.hr/print.php?id=5157). Njegov puni naziv glasi: Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, još uvijek je vrjedeći i, kao takav je obavezujući za sve državljane Republike Hrvatske.
Jelena Lovrić oznanjuje svoja neznanja u wiziranom Jutarnjem listu
I dok gospođa Lovrić isprazno lamentira o pompoznosti i tradicizmu u tabloidno wiziranom Jutarnjem listu zapravo nameće se nužno pitanje kako je moguće da se pred cijelom hrvatskom javnošću objavi ovakvo konfabuliranje u kojemu dotična novinarica nije bila u stanju provjeriti 26 članak spominjanog Zakona Republike Hrvatske u kojemu jasno stoji sljedeće: Predsjednik Republike Hrvatske nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske:
  1. a) na Dan državnosti;
    b) pri predaji priznanja;
    c) kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika;
    d) u drugim svečanim prilikamaJe li proizvoljno procjenjivanje i piskaranje gospođe Jelene Lovrić potvrda njezine profesijske dotrajalosti ili je riječ o uporabi medija za svjesno i namjerno kršenje Zakona Republike Hrvatske?
Zapravo znano je  da se istim ovim Zakonom donosi “opis povijesnog hrvatskog grba, zastave, tekst i napjev himne Republike Hrvatske, te opis zastave i lente predsjednika Republike Hrvatske, kao i način i zaštita njihove uporabe” i zaista se postavlja pitanje je li potrebno uvredljive i neprofesijske natpise gospođe Lovrić procesuirati i od nje i njezine osobnosti zaštiti simboličke vrjednote Republike Hrvatske.
Zbog skandaloznog piskaranja novinarice Jelene Lovrić zahtijevamo i očitovanje HND-a, ali i drugih strukovnih udruga koje bi nakon ovakvih neprimjerenih i neozbiljnih a uvelike i sramotnih istupa na kraju trebale organizirati kolegije na kojima bi se zauzimala stajališta o piskaralima i diletantima unutar novinarske struke.
S nadom kako će se Hrvatskoj dogoditi novinarstvo koje poštuje novinarsku etičnost i praksu zasnovanu na provjeravanju svih informacija prije njihova objavljivanja, ujedno ukazujemo i na novinarski neprofesionalizam Jelene Lovrić, kojeg ostavljamo na prosudbu čitateljima i novinarima, ponajprije onima koji su upućeni u pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske.
Ivan Raos

Nema komentara:

Objavi komentar