četvrtak, 5. ožujka 2015.

POZIVAMO SVE HRVATE U DOMOVINI I U SVIJETU NA SURADNJU; Hrvatska dijaspora – domovini Hrvatskoj |

Hrvatska dijaspora – domovini Hrvatskoj |



Hazud naslovna

Hrvatska dijaspora – domovini Hrvatskoj

Iznosimo skicu idejnog i provedbenog plana i zatim dodatno (posebno) razradu i primjenu istog.
Razrađeni plan iz sljedeće zbirne skice za predvidjene projekte, bit će od stručnjaka i znanstvenika HAZUD-a u dijaspori i domovini u najkraćem roku upućen nadležnim vlastima Republike Hrvatske i županijama, za koje je namijenjen sa zamolbom za što brže zeleno svjetlo za njegovu provedbu.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dijaspore ili HAZUD nije samo institucija, što joj ime kaže – uživanje u istraživanju, u svima oblicima znanosti i radost u umjetnosti za sva čula, što nam ih je Bog dao, nego ta naša institucija vrijednih Hrvatskih akademika, uzoritih dama i marljivih muževa sva svoja stečena znanja i iskustva u idejnom obliku pretače u dinamiku rada, u stvaralački oblik, u provedbeni plan ostvarenja potrebnih djela za opće dobro Hrvatskoga naroda i svih ljudi dobre volje.
Skica Idejnog i provedbenog plana Hrvatske akademije dijaspore sa središtem u Baselu i s Hrvatskim akademicima oba roda u Zagrebu jest:
Gospodarska, demografska i ina obnova Središnje Hrvatske na zamišljenoj početnoj osnovi s 200.000 stanovnika – domorodnih i naseljenih Hrvatica i Hrvata iz dijaspore s potrebnim radnim znanjem, radnim navikama, voljom za proizvodni i popratni rad, i s vlastitim novčanim kapitalom, kojeg će uložiti za opći napredak Središnje Hrvatske, koja se prostire:
u Karlovačkoj županiji,
u Ličko-senjskoj županiji
i u susjednim dijelovima Primorsko-goranske županije i Sisačko-moslavačke županije.
Kratki osvrt na postojeće stanje i željeno poboljšanje
Spomenute županije Središnje Hrvatske su relativno bogate prirodnim resursima raznih oblika, napose materijalnim i energetskim, a ovi su nedovoljno iskorišteni pa narod živi siromašno i odlazi u potragu za radom i boljim životom u druge hrvatske krajeve ili u dijasporu. Tako Središnja Hrvatska postaje oslabljena i siromašna.
Taj trend želimo zaustaviti uvođenjem svih oblika rada s postojećim žiteljima i pridružiti im sve potrebne potencijale useljavanjem Hrvata iz dijaspore.
Zamišljamo opći razvitak Središnje Hrvatske ovako:
Ustroj zanatskih i industrijskih poduzeća baziranih na postojećim i dodatnim potencijalima.
Razvoj svih grana ekološkog poljodjelstva, stočarstva, vrtlarsta, voćarstva, pčelarstva…
Korištenje i kultiviranje prirodnog voćarstva: lješnjaci, kesteni, kupine, maline, oskoruše, dud, bazga… Obnova kultura lana radi prehranbenih i ljekovitih svojstava sjemenja i za vlakna… Uzgoj ljekovitog bilja u ekološki čistom prostoru Središnje Hrvatske…
Zadruge za odkup, prerađivačka i finalizirajuća industrija proizvoda za tržište…
Poljoprivredna škola za uzgoj ekološkog povrća i Ekološka akademija za brigu o okolišu.
Gospodarsko iskorištavanje zdrave i pitke vode lokalnih rijeka, potoka i jezera kao na primjer:
Industrijsko punjenje (flaširanje i cisterniranje) zdrave pitke vode za strana i domaća tržišta; Izgradnja hidroelektrana na temelju obnovljive energije iz riječnih i potočnih slapova; Rijeke i potoci gorske Hrvatske mogu trajno i neprekidno osiguravati obnovljivu energiju; Ribouzgajališta, napose pastrva na prikladnim mjestima riječnih i potočnih vodotoka;
Uzgajališta domaće i divlje peradi, koja živi na vodi i priobaljima; Termalna, riječna/potočna i jezerska voda za sve oblike zdravstvenog i drugog turizma; Podzemne vode i speleološki sustavi za stručna ispitivanja i svrsishodu namjenu.
Vrtlarstvo na otvorenome i u staklenicima, uz korištenje viška termalne vode u Topuskome; Unapredjenje postojećeg i uvođenje novih oblika turizma;
Obnova zapuštenih gradina, dvoraca i drugih građevina za razne namjene i za umirovljenike;
Pozivati umirovljenike iz dijaspore u domovinu za uživanje u starijoj životnoj dobi;
Za tu svrhu, uz odgovarajuće prostorije treba osigurati medicinsko i pomoćno osoblje.
Podizanje drvne industrije na bazi racionalnog iskorištavanja šumskog bogatstva:
Izrada drvene građe za obnovu i izgradnju novih kuća za sve namjene;
Izrada krovne šindre, za pokrivanje novih kuća i za zamjenu eternita s postojećih kuća;
Izrada drvenih kućica uz male hidrocentrale i gradnja drvenih kućica za sve namjene;
Izrada plovila prilagođenih rijekama uz poštivanje tradicijskih oblika;
Izrada starinskog pokućstva i raznih oruđa za uporabu ili za suvenirske i muzejske svrhe;
Šumski predjeli za odgovarajuće oblike turizma i za zdravstvene svrhe;
Pošumljavanje iskorištenih šumskih bogatstava iz uređenih rasadnika.
Sredstva za provedbu, stručna i druga radna snaga očekuju se od Hrvata iz dijaspore, povratnika u domovinu Hrvatsku, preciznije, na prostor Središnje Hrvatske..
Razne djelatnosti na kojima će se zapošljavati ljude na korist sebi i zavičaju, kao na primjer:
Proizvodnja zemljanih predmeta, napose crijepa i opeke;
Iskorištavanje pjeska i kamena, kojih ima obilno u prirodi Središnje Hrvatske;
Obnova Marmontove žitnice u Slunju i drugih građevina u Središnjoj Hrvatskoj;
Obrada vune od ovaca za tkanje tepiha, pokrivača, odjeće i za izolacijske svrhe;
Strojenje koža od životinja i industrija obuće, krznene odjeće i galanterijskih predmeta.
Dakako, ovo su samo natuknički i bez razrade spomenute djelatnosti (ne sve!!!), koje će za ishođenje dozvola za provedbu biti u detalje razradjene i dopunjene potrebnim podatcima.
Potrebno zeleno svjetlo za sve radne smjernice, usuglašavanja i svi dogovori pripadaju Hrvatskim republičkim, županijskim i drugim vlastima, u što spada usuglašavanje s Odborom za plan – opći obnoviteljski i razvojni projekt – projekte: Dijaspora – Domovini, kojeg predvodi:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dijaspore sa središtem u Baselu udruženo s Hrvatskim akademicima HAZUD-a u Zagrebu.
Očekuju se dopune, razrada i daljnji koraci do provedbe idejnog plana “Dijaspora – Domovini” namijenjenog općem razvoju Središnje Hrvatske
Ovo su skice plana Dijaspora – Domovini, kojeg će se naknadno razraditi za službenu raspravu o njemu i za daljnju primjenu u njegovoj provedbi.
Hrvatski akademici, dužnostnici u Glavnom odboru HAZUDA u Baselu i u Zagrebu su članovi Inicijativnog odbora po svojoj odgovornoj funkciji. Inicijativni odbor traži stručne i znanstvene suradnike iz redova Hrvatskih akademika HAZUD-a iz redova Hrvata u domovini i u dijaspori, kao i naše inozemne prijatelje da nam se pridruže u razradi i sprovedbi plana Hrvatska dijaspora – Hrvatskoj domovini.
Pozivamo sve Hrvate iz domovine i dijaspore na suradnju!
mr.sc. Dragan Hazler

Nema komentara:

Objavi komentar