subota, 14. ožujka 2015.

KREDIT HBOR-a; VAŽNO JE IMATI SVOJEG MINISTRA……. |

KREDIT HBOR-a; VAŽNO JE IMATI SVOJEG MINISTRA……. |




Ivan Vrdoljak - ministar gospodarstva

KREDIT HBOR-a; VAŽNO JE IMATI SVOJEG MINISTRA…….


“Treba li alarmirati Vrdoljaka da zove člana uprave Zagrebačke banke Goldštajna?” pita Biloš u trenutku kada njegov zahtjev za kredit u Zagrebačkoj banci zapinje s rješavanjem.  Sljedećeg dana Vrdoljak javlja Bilošu da mu nije uspio pomoći jer nije uspio doći do Goldštajna. “Nadam se da će biti OK i da ćemo taj OLT spasiti, tješi ga Vrdoljak!”

ivan-vrdoljak
Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva

Pita Biloša, koliko ljudi zapošljava u OLT-u. Ovaj odgovara da ih radi 100, ali da će ih još zaposliti. Kasno navečer Biloš zove Vrdoljaka – zadovoljno mu javlja da je kreditni odbor Zagrebačke banke odobrio kredit.
Nekoliko dana kasnije, u drugoj polovici rujna Vrdoljak zove Biloša. Ovaj mu govori da sve ide po planu , da sutra HBOR odlučuje o kreditu. “Onda će ići ono da se riješi taj porez, ići će se na spajanje sa Standardom, zaposlit će se ljudi, ići će onako kako smo razgovarali…”
Dan kasnije Biloš zove Vrdoljaka i kaže da je na Kreditnom odboru HBOR-a sve dobro prošlo. “Jedino te još molim”, kaže Biloš, “ako možeš, u okviru svojih mogućnosti malo pogurati da ne čekaju s tom odlukom”.
Vrdoljak mu veli; “Znam da je Uprava u četvrtak, savršeno, super, baš mi je drago, ti čupaj onda i pazi na te ljude!”
Biloša prisluškuje policija 
Željko Biloš nije znao da je pod policijskim mjerama i da se njegovi telefonski razgovori prisluškuju. Radilo se o Uskokovoj akciji „Talpa“  u kojoj se željelo otkriti tko odaje informacije iz najtajnijih istraga. Naravno, ništa o prisluškivanju nije znao ni ministar Vrdoljak. Njegovi mobiteli nisu prisluškivani ali svaki njegov razgovor sa Bilošem – jest.
Gdje je zapelo sa Biloševim poslovnim carstvom
Ljeto je 2012 godine. Najveći trgovački centar između Zagreba i Beograda, osječka Portanova, radi već godinu dana. Njen vlasnik, Ojsečanin Željko Biloš, hrvatski kralj željeza, nalazi se u teškoćama. Izgradnja Portanove koštala ga je 85 milijuna eura i financijski ga posve iscrpila. Pokušava riješiti porezni dug svoje tvrtke OLT (Osječke ljevaonice i tvornice strojeva), jednog od predratnih giganta osječke privrede poznatog po proizvodnji poljoprivrednih strojeva i lijevanih kada. Treba mu kredit od 10 milijuna kuna.
Ministar Vrdoljak činio sve da sredi kredit HBOR-a hrvatskom kralju željeza Željku Bilošu

Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva, Anton Kovačev - bivši predsjednik Uprave HBOR-a
Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva,
Anton Kovačev – bivši predsjednik Uprave HBOR-a

Ivan Vrdoljak, njegov sugrađanin, ministar je graditeljstva i prostornog uređenja. Na funkciji je tek šest mjeseci, a već mu se smiješi funkcija ministra gospodarstva. Njegov stranački kolega Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, čeka ishod suđenja  u Mađarskoj za prometnu nesreću u kojoj je skrivio smrt dvoje   ljudi.
Početkom 2012. godine kontakti između ministra Vrdoljaka i Biloša postaju vrlo intenzivni. Sastaju se u Zagrebu i Osijeku, često telefonski razgovaraju, a u kolovozu će ministar posjetiti osječkog poduzetnika u njegovoj vikendici na Krku. Nakon toga će ministar učiniti  sve kako bi osječki poduzetnik dobio potreban kredit.
 Biloš od Vrdoljaka traži;
  • Intervenciju u osječkom Upravnom sudu
  • Pomoć u zapošljavanju Darija Karlovčanina (nećaka bivše ministrice Marine Matulović Dropulić)
  • Ulazak njegove tvrtke Zavarene posude u poslove sa Specijalnim vozilima, dijelom Holdinga Đuro Đaković
  • Problem s poreznim dugom u početku rješava izravno s ministrem Linićem, a kad ne uspijeva uključuje se Vrdoljak
  • Porezne obveze Biloš namjerava riješiti dajući državi dionice OLT-a
  • Izvjesnom Bušu u Zagrebačkoj banci zaprijetio je da će, kako bi riješio problem oko kredita, na sastanak s Franjom Lukovićem, povesti i Tomislava Karamarka
  • Boris Runje iz Zagrebačke banke u Osijeku, žali se da ima dojam kako centrala u Zagrebu ništa ne radi
  • Bude li zapelo na Kreditnom odboru Zagrebačke banke, Vrdoljak će nazvati Milivoja Goldštajna, člana Uprave, ionako s njim ima dogovoren ručak
  • Kasno navečer Biloš zove Vrdoljaka – zadovoljno mu javlja da je kreditni odbor Zagrebačke banke odobrio kredit. „Sad guramo dalje“ kaže. „Ako što bude trebalo u HBOR-u, zvat ću te!“
  • Hrvoje Galičić, direktor u sektoru kreditiranja HBOR-a, zove Biloša i kaže mu da zbog visine iznosa kredit mora na sjednicu NO. „To je samo formalnost, vjeruj mi!“ uvjerava ga Vrdoljak koji je član Nadzornog odbora, a Slavko Linić predsjednik.
  • Traži intervenciju za kredit u Hypo banci kod direktora Markusa Ferstla.
  • Traži sastanak s Antonom Kovačevim, šefom HBOR-a koji ga povezuje s Ivankom Maričković Putrić, izvršnom direktoricom.
  • Vrdoljaka zanima je li Biloš preko veze Joze Petrovića riješio kredit u Hypo banci
Ministar Vrdoljak nije znao da je Biloš pod policijskim mjerama. Zdušno mu je pomagao svojim vezama u Hypo banci, Zagrebačkoj banci i HBOR-u. No pred sjednicu Nadzornog odbora HBOR-a koji je trebao odlučiti o Biloševom kreditu, stižu dva telefonska poziva s upozorenjem da je Biloš pod istragom.
Kredit se obustavlja, a Ivan Vrdoljak zamjenjuje Radimira Čačića na mjestu ministra gospodarstva.
izvor; 7dnevno
VEZANI ČLANCI;

Nema komentara:

Objavi komentar