četvrtak, 5. ožujka 2015.

Hrvati u dijaspori ujedinimo se međusobno i s Hrvatima u Hrvatskoj! |

Hrvati u dijaspori ujedinimo se međusobno i s Hrvatima u Hrvatskoj! |



Hrvati imaju jednu domovinu - Hrvatsku

Hrvati u dijaspori ujedinimo se međusobno i s Hrvatima u Hrvatskoj!

Ujedinjena Hrvatska Dijaspora i Domovina
Ujedinjujmo se u svima oblicima i načinima kao obitelji, kao vjernici, kao radnici, kao stručnjaci, kao umjetnici, kao sveopći kulturnjaci, kao sportaši kao političari…
Sve zajedno neka predvode udruženi hrvatski  znanstvenici u iskonskoj domovini Hrvatskoj i hrvatski znanstvenici iz Hrvatske dijaspore.
Umrežimo se u Ujedinjenu Hrvatsku Dijasporu UHD i stvarajmo mostove s iskonskom domovinom Hrvatskom, da bismo bili jači i djelotvorniji za sebe, za svoj trajni obstanak kao Hrvati u dijaspori, za stjecanje pravih mjesta i uloga u svima važnim strukturama ovog svijeta, u kojem živimo.
Mi Hrvati u dijaspori smo kroz svoja djela i kroz ponašanje važna sustavnica hrvatskog nacionalnog identiteta pred čitavim svijetom.
Ujedinimo se i radi naše iskonske domovine, države Hrvatske, da joj pomognemo u današnjem izlasku iz svih kriznih posrnuća i da utječemo znanstveno, stručno i radno na kreiranje bolje sadašnjice  i njene poželjne budućnosti.
Zajedno znademo više, jači smo i svijet nas više cijeni i respektira. 
Ujedinimo se, da budemo što odporniji i snažniji kao narod Hrvati, u svome obstanku, u svome razvoju, u svojim djelima svih oblika po kojima ćemo biti, postati i ostati prepoznatljivi kao Hrvati, kao istaknuta boja u mozaiku naroda cijeloga svijeta.
Sveti Jeronim zaštitnik Hrvatske dijaspore
sveti-jeronim
Sveti Jeronim
Poštivajmo svoga zaštitnika Svetog Jeronima, koji potječe s hrvatskog tla iz Dalmacije i prvi je veliki preporoditelj Europe i njeni ujedinitelj kroz kršćanstvo u latinskom jeziku i pismu, koje se je proširilo kao oruđe vjere,  kulture i znanosti – njina spona među narodima cijelog svijeta.
Sveti Jeronim je hrvatski čovjek, europski čovjek i svjetski čovjek,  najistaknutiji je preteča rane dijaspore s hrvatskog tla, preporoditelj Europe i znalac sa zaslugama za cijeli svijet.
Latinsko ime: Eusebius Sofronius Hyeronimus. Rodom je Dalmatinac u Stridonu. U životu od 340. do 420. kretao se po zemljama ondašnjeg Rimskog carstva, prevoditelj je starozavjetnih biblijskih knjiga s hebrejskog i aramejskog jezika na latinski…
Uklonimo naše razjedinjenosti u dijaspori i neusklađenosti s Hrvatskom
Svakodnevno doznajemo kroz medije iz Hrvatske i na druge načine o nekorektnom odnosu na svima razinama prema Hrvatima u dijaspori, što nije dobro jer smo svi mi članovi istog i jednog na ovome svijetu Naroda hrvatskoga.
Da bismo mogli nekorektnosti (ostajem kod toga izraza!) uklanjati, treba bar neke od njih spomenuti. Svrstajmo ih u četiri razine ili u četiri skupine:
Prva nekorektnost: Osiromašeni i opljačkani narod u Hrvatskoj, usljed svojeg nezadovoljstva politikom u Hrvatskoj,  govori nekorektno o Hrvatima u dijaspori, primjerice ovako: München brigada, darovatelji odpada, bogataši koji nama sirotinji sole pamet, treba ih izrabiti, oni imaju novaca, neka budu tamo kud su otišli, ne trebamo ih, mi možemo bez njih…
Druga nekorektnost: Političari, napose oni iz komunističkih i prokomunističkih stranaka kao što su SDP i HNS: Dijaspori treba ukinuti pravo glasa. Samo oni s prijavljenim prebivalištem u domovini mogu glasovati. Biračka mjesta mogu biti samo u hrvatskim ambasadama i konzulatima. Oni ne plaćaju porez u Hrvatskoj i ne mogu glasovati u Hrvatskoj…
Vesna Pusić, Zoran Milanović u Saboru RHU ovim, krajnje nekorektnim stavovima prema Hrvatima u dijaspori ističe se komunistički sekretar Zoran Milanović i začudo hrvatsko-britanska državljanka Prof. Dr. Vesna Pusić, koja bi trebala biti najpouzdanija zastupnica Hrvata u dijaspori po svima pitanjima…
Hrvatska je , nažalost jedna od država s vrlo brojnom dijasporom, koja nema Ministarstvo za dijasporu niti odgovarajuću instituciju na državno-političkoj razini.  Ministarstvo za dijasporu (iseljeništvo), ukinula je neokomunistička koalicijska vladavina 2000. godine.
Postoji samo nevladina udruga: Hrvatska Matica iseljenika, koja u okvirima svojih mogućnosti obavlja svake hvale vrijedne poslove za Hrvate u dijaspori.
Treća nekorektnost:  Mediji u službi nekorektne politike u iskonskoj domovini državi Hrvatskoj prema Hrvatima u dijaspori.
Hrvati spadaju, nažalost među narode s najstarijom dijasporom, koju stoljećima guta i odnarođuje integracija i asimilacija u narode i države, u koje ih je  nepovoljni val vremena donio.
Taj odlazak Hrvata u dijasporu  radi lošeg stanja u domovini prati sva pokoljenja do danas. To nije selidba, nego napuštanje zavičajne domovine sa suzama u očima i bolom u duši (makedonski: pečalba) pa je pogrjesno nazivati Hrvate u dijaspori iseljenicima, kako to sprovode mediji u Hrvatskoj, čak više nego političari.
Naziv iseljenici nema nikakvu međunarodnu vrijednost, a dijaspora je kroz Židove povijesno zasvjedočena i međunarodno priznata kategorija, od vremena Akadskog (Babilonskog) progona, oko 500 godina prije Isusa do našeg vremena.
Odnos svih medija u Hrvatskoj prema Hrvatima u dijaspori je jako upitan. Hrvatska dijaspora je jedina među svima dijasporama iz suverenih država, koja nema: Televizijsku emisiju za Hrvate u dijaspori niti novinski dnevnik za Hrvate u dijaspori.
Jedina je Hrvatska Matica iseljenika, koja izdaje mjesečnik za Hrvate u dijaspori pod nazivom “Matica”.
Četvrta nekorektnost: Država- politika – znanost – interno i prema hrvatskoj dijaspori. U domovini, državi Hrvatskoj se je politika nametnula znanosti, umjesto da znanost predvodi politiku. Loša učinkovitost iz takovog odnosa politike prema znanosti vidljiva je u svemu. Osvrnut ću se samo na krajnje štetni odnos državne politike prema zapostavljenom i obespravljenom znanstvu.
Već je pomalo palo u zaborav, da je najviša vlast u Hrvatskoj obznanila zakon o zabrani uporabe naziva Hrvatska akademija za sve institucije osim za HAZU ex JAZU, umjesto da promiče hrvatsku akademsku znanost u dijaspori i povezuje je sa znanošću u domovini.
Taj Zakon je izvan ljudske pameti, a ciljao je  na zabranu: Hrvatske akademije Amerike (1953) i na zabranu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dijaspori (Basel, 1978).
Iako hrvatski zakoni nemaju ingerenciju na hrvatske institucije u dijaspori, ambasador RH u Bernu Zdenko Škrabalo je poduzimao malne nasilje svih oblika, da se ukine i zabrani Hrvatska akademija u Baselu. Dakako, u toj akciji, koja je izvan ljudske pameti nije Škrabalo uspio.
Razjedinjenjem Hrvata ubrzo će nestati i Hrvatske! To je više nego očigledno.
D.H./hazud.ch

Nema komentara:

Objavi komentar