ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

LJEKOVITO BILJE; Šumska jagoda |

LJEKOVITO BILJE; Šumska jagoda |




ŠUMSKA JAGODA

LJEKOVITO BILJE; Šumska jagoda


Svima nama dobro je poznato kako su sok, marmelada, kompot, pekmez, sirup i drugi proizvodi od jagoda vrlo ukusna poslastica, lijek i blagotvorna hrana. Osušene zrele šumske jagode dodane čaju osvježavaju svojom divnom aromom.
U nadolazećim mjesecima njena ljekovita svojstva dolaze do svog punog izražaja.
Šumske jagode su divlje voće euroazijskog podrijetla koje je zbog svojih kvalitetnih osobina preneseno i na sve ostale kontinente. Dakako, riječ je o vrlo staroj biljci, što potvrđuju sjemenke koje su pronađene u naslagama koje potječu još iz kamenog doba. Kronologija govori da je vrtni uzgoj ovog voća poćeo u 15. st., a prve sorte stvorene su u Sjevernoj Americi i Čileu, odakle je u Europu prenesena u 17. i 18. st.
Voćni bi čaj u svakoj školi morali pripremati u velikim količinama za zimu i za početak proljeća za školsku kuhinju, jer se u našoj prehrani tada osjeća potreba za vitaminima i drugim važnim biogenim faktorima.
Osušene zrele jagode (suše se kao i sve drugo voće) dodane u najmanjoj količini (makar svega 10%) nekom čaju, osobito za djecu, za bolesnike i za trudnice, potpuno osvježavaju svojom divnom aromom, osvježavajućom kiselinom i lijepom ružičastom bojom.
BERBA
šumska jagoda 1U svibnju i lipnju beremo listove šumske jagode bez cvijeta ili cijelu biljku, a u lipnju i srpnju jagode, dok korijenje kopamo u rano proljeće ili kasnu jesen. Sušimo u hladu. Osim mnogih drugih ljekovitih sastojaka jagode imaju i osobito mnogo vitamina C. Toga je to više što je sunčanije mjesto na kojemu jagode dozrijevaju.
LJEKOVITI SASTOJCI
Zrele su jagode najugodnije i najzdravije voće. Osim vrlo ugodne arome u njima ima oko 10% šećera, oko 1% limunove i vinske kiseline, pektinskih i drugih korisnih sastojaka. Podanak šumske jagode tipični je taninski ljekoviti sastojak čije je djelovanje slično srčenjaku i travi od srdobolje i može ih zamijeniti. Prisutnost tanina i flavonoida u listu objašnjava uspješnu upotrebu protiv proljeva, raznih želučano-crijevnih upala, a izvana protiv upale hemoroida i za ispiranje usta protiv lošeg zadaha. Djeluje i diuretično; mokraća je ružičasta, a stolica crvenkaste boje – ali to ne treba zbuniti bolesnika.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Poznati njemački župnik i travar Sebastian Kneipp (1821.-1897.) preporučivao je da se čaju od listova doda i malo lazarkinje radi arome, što tome čaju daje osobito ugodan miris. Kneipp je čaj od listova preporučavao osobito onima koji su preboljeli neku tešku bolest i to radi bržeg oporavka, a osobito slabašnoj djeci.
Čaj odstranjuje pijesak i kamence u mokraći i uopće pomaže u izlučivanju mokraće. Čaj od listova pročišćava krv. Možemo ga pojačati ako dodamo i listove maline, plućnjaka, tratinčice i kupine. Čaj od listova liječi crijevni i želučani katar, proljev i hemoroide.
šumska jagoda 2Njima liječimo i bubrežne bolesti i giht. Pospješuje probavu i jača organizam. Polovica vlastitog šećera voćni je šećer, stoga ih dijabetičari ne smiju uključiti u svoju prehranu. Sok od jagoda osobito pomaže astmatičnim ljudima. Prevreli se list upotrebljava kao zamjena za kineski čaj. Uvarak od korijena zaustavlja i liječi bubrežne bolesti. Listovi nabrani u ljetnom solsticiju, imaju najveću snagu, ako se moče u rakiji. Tim ekstraktom, dakako razrijeđenim, uspješno ispiremo usta i tako sprječavamo upalu desni i krvarenje iz njih, a otklanjamo i neugodan zadah iz usta.

Nema komentara:

Objavi komentar