petak, 30. siječnja 2015.

OVAKO SE PLJAČKA HRVATSKA; HBOR “Tresla se brda rodio se miš!” |

OVAKO SE PLJAČKA HRVATSKA; HBOR “Tresla se brda rodio se miš!” |





OKUČANI - KUĆA HIPOTEKA GALTAR d.o.o.

OVAKO SE PLJAČKA HRVATSKA; HBOR “Tresla se brda rodio se miš!”

Tko će i kada donijeti odluku da se javno objavi kome HBOR daje kredite i kako ih naplaćuje
Od velike buke nikad nema velikog rezultata. Najčešće velika buka prisili sve u bližoj okolici da začepe uši kako ne bi čuli toliku galamu. Takvo nešto odvijalo se i sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak u brojnim aferama u koje je ova institucija koja zapravo i nije banka – umiješana. Od  buke oko brojnih Šegona i Milanovića, pa do razno raznih firmica koje su dobivale novac od HBOR-a i od Fonda za razvoj i zapošljavanje „na lijepe oči“ – nije se dogodilo baš ništa.
Anton Kovačev, dugogodišnji predsjednik Uprave HBOR-a odlučio je da je vrijeme da se makne s čela najvažnije banke u Hrvata, a na njegovo čelo sjela je druga osoba. Predsjednik Uprave, članovi Uprave HBOR-a mijenjaju se, problemi i prljavi veš ostaju isti.
Tko će i kada donijeti odluku da se javno objavi kome HBOR daje kredite i kako ih naplaćuje? Uz koje uvjete odobrava kredita i koju podobnost mora ispunjavati potencijalni klijent HBOR-a?
Svi znamo da nije jednako, naročito ne u malom poduzetništvu, plaćati kredit uz visoku kamatnu stopu od 8, 10, 13 % kamatu, u odnosu na 2, 4 % koliko plaćaju dužnici HBOR-a. Mnogi i ne plaćaju. Zaduže se sa jednom tvrtkom, zatim otvore novu, pa još jednu, pa onda stara tvrtka ode u stečaj, nova ostvari dovoljno dobar bonitet da dobije novi kredit i tako u krug. Po kojim kriterijima i kako se to radi trebao bi objasniti HBOR, a koje su posljedice po hrvatski narod i Hrvatsku može se vidjeti iz brojnih primjera nenaplaćenih kredita.
Začuđuje inertnost i nezainteresiranost državnih institucija i njihovih službenika na raščišćavanju pojedinih nejasnoća u situacijama u kojima se pljačka Hrvatska ili točnije hrvatski narod. Začuđuju i privilegije koje ostvaruju pojedine institucije kojima se ne smije javno, bez zadrške, reći da rade na štetu svih nas.
Još 2004 godine USKOK-u je bio prijavljen slučaj tvrtke Galtar d.o.o. iz Okučana. U to vrijeme po medijima su se provlačili tekstovi o tome kako je visoko zadužena tvrtka Galtar svojim radnicima ostala dužna na stotine tisuća kuna. Kredit od 72.000.000,00 DEM hrvatskih banaka i nadhipoteke HBOR-a (što znači da je HBOR dao sav novac jer su se banke kod HBOR-a zadužile,) bio je  osiguran sa dvije trošne kućice u Dubovcu i Okučanima koje ne vrijede ni 2.000,00 DEM. GALTAR d.o.o osnovao je nekoliko novih tvrtki kćerki koje su osnovane s namjerom daljnjeg prebacivanja imovine, što je sudeći prema niže opisanom uspješno učinjeno. 
Iz medija; “60-ak radnika okučanske tvrtke »Galtar Crom« dobili su nezakonite otkaze, tvrtka je stavila ključ u bravu, a stečajni postupak još nije pokrenut. Po riječima sindikalnog povjerenika Mate Kolundjije, radnici su tužili bivšu tvrtku, no očito politika nije bila zainteresirana za rješenje situacije. Doduše, vlasniku je zabranjeno raspolaganje imovinom, no imovina je davno odvežena, pa proizvodna hala zjapi prazna. U prvostupanjskom postupku radnici su dobili sudski spor s tvrtkom, no na žalbu »Galtarova« odvjetnika Županijskom sudu, predmet je vraćen ponovno Općinskom sudu. »Galtar Crom« je prva tvornica sagrađena na području od posebne državne skrbi, u cijeli projekt uloženo je oko 10 milijuna eura, no imovina je pod hipotekom poslovnih banaka.”
Za ovaj kredit dana je garancija HBOR-u koji ima nadhipoteku nad cjelokupnim kreditom od 10.000.000,00 eur – nekoliko oranica i tri kuće – kuća i dvor u Podkućnici, oranice i pašnjak, kuća broj 3 i dvorište u Dubovcu, kuća broj 168 i dvor u Bodegraju što sve skupa ne vrijedi više od 2.000 eur.
KUĆE U OKUČANIMA NA KOJIMA JE BIO KREDIT HBOR-A 13.000.000 EUR-a
Istovremeno je na istoj lokaciji poslovalo i društvo Galtar Chrom d.d., a srodna im je bila i tvrtka Galtar promet d.o.o. Uz priču se veže i trgovačko društvo Prsten d.o.o. za trgovinu iz Osijeka koje je nakon propasti i otvaranja stečaja kupilo nekretninu u kojima su poslovale GALTAR tvrtke.
Što je zajedničko ovim tvrtkama?
Prvo što upada u oči je visoka zaduženost ovih poduzeća. Prema javno dostupnim podacima objavljenim u Narodnim novinama početak stečajnog postupka nad Galtar Promet d.o.o. započeo je 2002 godine. Za privremenog stečajnog upravitelja postavljen je mr. Ivica Magić iz Zagreba, Ilica 47. Prema uputama stečajnog suca privremeni stečajni upravitelj dužan je izvršiti pregled dužnikovog poslovnog prostora, te izvršiti uvid u knjige i poslovnu dokumentaciju dužnika i nakon toga podnijeti izvješće u kojem će iznositi svoje mišljenje postoje li razlozi za otvaranje stečajnog postupka i kakvi su izgledi za nastavak poslovanja dužnika.
Ubrzo se obustavljaju svi postupci oko otvaranja stečajnog postupka te se ukidaju sve mjere zabrane raspolaganja imovinom. Ponovni postupak oko odlučivanja o otvaranju stečajnog postupka pokreće se početkom 2003 godine. Za privremenog stečajnog upravitelja postavlja se Branka Malbašić, politolog iz Kutine. U vrijeme otvaranja stečajnog postupka Galtar promet posjedovao je tvornicu u Okučanima, nekoliko drugih manjih nekretnina, postrojenje. Na nekretnini je bilo upisano više od 72.000.000 DM založnih prava, što u korist Glumina banke, Hrvatske poštanske banke i nadhipoteka HBOR-a. Dana 23.08.2005. godine u Narodnim novinama objavljuje se oglas; “Obustavlja se i zaključuje stečajni postupak nad dužnikom GALTAR PROMET d.o.o. jer imovina stečajnog dužnika nije dostatna ni za pokriće troškova stečajnog postupka (čl. 203. Stečajnog zakona).
2003 godine otvara se i stečajni postupak nad trgovačkim društvom Galtar Chrom d.d. iz Okučana. U stečajnom postupku imenuje se stečajni upravitelj Ivan Mikić. 13.08.2005. godine Trgovački sud u Slavonskom Brodu oglašava da je rješenjem stečajnog suca tog suda br. St-28/01-95 utvrđeno da stečajna masa dužnika GALTAR CHROM d.d., Okučani, nije dostat­na ni za pokriće troškova stečajnog postupka.
10. listopada 2005 godine Trgovački sud u Zagrebu, u stečajnom postup­ku nad trgovačkim društvom GALTAR d.o.o., pod br. XL-St-135/2004., donosi rješenje o otvaranju stečajnog postupka. Za stečajnog upravitelja imenuje se Jure Marušić iz Zagreba. Stečajni upravitelj Jure Marušić iz Zagreba, Bleiweisova 21, kao stečajni upravitelj stečajnog dužnika GALTAR d.o.o, u stečajnom postupku pred Trgovačkim sudom u Zagrebu pod br. St-135/07 prijavljuje vjerovnicima nedostatnost stečajne mase za namirenje ostalih dospjelih i dospjevajućih obveza stečajne mase u iznosu od 259.899.072,62 kn. 18. ožujka 2008. godine objavljuje se rješenje o zaključenju stečajnog postupka zbog nedostatnosti stečajne mase.
Iz zemljišnih knjiga, uvidom u vlasništvo Galtar d.o.o. prije otvaranja stečaja, evidentno je da je nekretnina upisana kao vlasništvo tog trgovačkog društva sa visokim iznosima uknjiženih založnih prava (više od 72.000.000 njemačkih maraka).Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Fond za razvoj i zapošljavanjeodobravaju tvrtki PRSTEN d.o.o. da kreditom HBOR-a u visini od 7.500.000,00 eur kredita kupi nekretninu dotadašnje vlasništvo Galtar d.o.o. a nad kojom je stečaj obustavljen zbog nedostatnosti stečajne mase???
Oglasom Trgovačkog suda u Osijeku, od 01. ožujka 2004 godine, vidljivo je da i Prsten d.o.o., dužnik Fonda za razvoj i zapošljavanjei HBOR-a iako je za kredit u visini od 7.500.000 eur kupio bivšu nekretninu Galtara d.o.o., veoma brzo odlazi u stečaj. Nad stečajnim dužnikom Presten d.o.o. istovremeno je otvoren i zatvoren stečajni postupak jer stečajna masa nije dovoljna niti za pokriće troškova stečajnog postupka???
U prijavi podnešenoj Ministarstvu financija, čiji je ministar predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, a na koju se očitovao HBOR objašnjeno je, da su plasmani kredita ovim poduzećima osigurani – KVALITETNIM KOLATERALOM – i da je naravno sve po zakonu! Jedan od zaloga (kolaterala) na kojem su Glumina banka I Hrvatska poštanska banka imale uknjiženu hipoteku, a HBOR nadhipoteku, je i kuća u Dubovcu koja vjerovatno svojem vlasniku vrijedi samo s emocionalnog stajališta. Financijska vrijednost nemjerljiva je sa plasiranim kreditima koja su ovim društvima isplaćena a sudeći prema stečajnim postupcima očigledno nisu nikad vraćeni!
Autor; N.L.
Fotografije; N.L.

Nema komentara:

Objavi komentar