petak, 30. siječnja 2015.

NEZADOVOLJSTVO PRAVOSUĐEM U BiH; Ako je uhićen najbolji tužitelj, kakvi su ostali? Zatražen pritvor za Smajlovića i Iličića |

NEZADOVOLJSTVO PRAVOSUĐEM U BiH; Ako je uhićen najbolji tužitelj, kakvi su ostali? Zatražen pritvor za Smajlovića i Iličića |



korumpirana boginja pravde 1

NEZADOVOLJSTVO PRAVOSUĐEM U BiH; Ako je uhićen najbolji tužitelj, kakvi su ostali? Zatražen pritvor za Smajlovića i Iličića

Na Sudu BiH održano je ročište za određivanje pritvora uhićenima u akciji ‘Druker’, Muji Smajloviću i Robertu Iličiću iz Gruda i Muji Smajloviću iz Sarajeva.
Tužiteljstvo BiH zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za istražitelja u ovoj pravosudnoj instituciji Muju Smajlovića, te za osobu kojoj je, kako se tereti, odavao podatke o istragama – Roberta Iličića.
Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili druge sudionike kaznenog djela.
Sud BiH ima rok 24 sata da odluči hoće li osumnjičenima odrediti pritvor ili će ih pustiti na slobodu.
Podsjetimo, po nalogu Tužiteljstva BiH, pripadnici SIPA-e su u akciji ‘Druker’ uhitili istražitelja Tužiteljstva BiH Muju Smajlovića i više puta osuđivanog Roberta Iličića, zvanog Robac. Sumnjiče se, između ostalog, za organizirani kriminal, zluoporabu položaja i korupciju.
Mujo Smajlović je dugogodišnji istražitelj Tužiteljstva BiH i uhićen je je po nalogu svog poslodavca.
“Tužilaštvo BiH je prikupilo dokaze da je zaposlenik tužiteljstva, bez znanja nadređenih tužitelja, postupao mimo zakonskih procedura i počinio niz zlouporaba službenog položaja i povrjeda službene dužnosti, te je zbog toga lišen slobode u ovoj akciji. Tužiteljstvo BiH će protiv ovog uposlenika provesti i krivični i disciplinski postupak”, izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.
Inače, Smajlović slovi za jednog od najboljih istražitelja Tužiteljstva. Radio je, između ostaloga, na predmetu Kemal Čaušević i drugi, a 2013. godine mu je tadašnji veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick Moon uručio zahvalnicu FBI-ja za doprinos u borbi protiv terorizma zbog rada na slučaju Mevlid Jašarević.
U Bosni i Hercegovini građani apsolutno nezadovoljni stanjem u pravosuđu
Nakon 10 godina postojanja i primljenih više od 100 milijuna KM donacija, reforma pravosuđa u BiH nije uspjela.  Građani često ističu kako u bosanskohercegovačkom pravosuđu ne vlada pravda već vladavina nepravde.  Pravosudne institucije nazivaju “pravosudnom mafijom”.
“U pravosuđu BiH pojedini suci uništavaju ili prikrivaju tužbe i druge dokaze iz sudskih spisa i vrše druge povrede zakona, a predsjednik jednog od sudova, u kojem se izvršavaju teška kaznena djela, nagrađen je izborom za predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća” navodi Centar za humanu politiku iz Doboja.
U svojem priopćenju za javnost dobojski Centar navodi kako “tužitelji odbijaju kazneno gonjenje sudaca i drugih izvršitelja najtežih kaznenih djela a oštećeni građani nemaju mogućnost putem privatne tužbe zaštititi svoje interese”.
“Doživotne dužnosti sudaca i tužitelja, a odgovornost nikome, vladavina nepravde, koruptivno imenovanje nositelja pravosudnih dužnosti, nezasluženo previsoke plaće, zaštita od kaznenog progona i druge privilegije, samo su dio pravosudnog sustava kojeg su kreirali pojedinci iz OHR-a, korumpirani od predstavnika pravosuđa, političke elite i kriminalnih struktura” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Momir Dejanović.
Podsjeća li sve napisano na stanje u hrvatskom pravosuđu, naročito u  tužiteljstvu u kojem ne nedostaje afera?
hazud.hr

Nema komentara:

Objavi komentar