petak, 30. siječnja 2015.

EKSKLUZIVNO; FARMA GAŠPARIĆ – RUSKI RULET NA HRVATSKI NAČIN |

EKSKLUZIVNO; FARMA GAŠPARIĆ – RUSKI RULET NA HRVATSKI NAČIN |





FARMA GAŠPARIĆ

EKSKLUZIVNO; FARMA GAŠPARIĆ – RUSKI RULET NA HRVATSKI NAČIN

Kao gladni vukovi oko pune zdjela u Hrvatskoj se gramzivci okupljaju oko vrijednih nekretnina. Dugogodišnji oprobani recept izvrsno funkcionira. Umjesto vatrenog oružja kakvo su koristili bijelci kada su zauzimali zemlju Indijanaca, u Hrvatskoj koriste legalizirane metode i recepte. Realizaciju otimanja po uhodanim metodama pljačke u Hrvtskoj najčešće dovršavaju sudovi i suci. Jednom rječju, jednim rješenjem, pogreškama u pisanju ili pogrešnom primjenom  prava  odnosno neprimjenom zakona oni kroje sudbine Hrvata i odlučuju o „imati ili nemati“.
Tako i u situacijima već medijski razvikanih i ocrnjenih „predstečajnih nagodbi“,  odlukama državnih tijela pojedinac odlučuje o opraštanju milijuna kuna duga prema Državi i vjerovnicima i to zahvaljujući fiktivnim i izmišljenim tražbinama koje mahom dužnik sam sebi putem svojih tvrtki kćerki oprosti u predstečajnoj nagodbi (Mopar d.o.o., Monolit d.o.o., Monolitinvest Samobor d.o.o.) dok suprotno tome, zahvaljujući fiktivnim i izmišljenim tražbinama osobe koje su godinama crnčile da bi stekli imovinu u trenu ostanu bez nje (obrt Aleksandar Gašparić i dr.).
Aleksandar Gašparić od svoje petnaeste godine bavi se ratastvom i svinjogojstvom. Mukotrpnim i teškim radom izgradio je farmu vrijednu preko 15.000.000,00 kn, te ju opremio  suvremenim strojevima vrijednim preko 4.500.000,00 kn. Farma je godinama uspješno poslovala, a godišnja dobit je dosezala i preko 8.000.000,00 kn. Poput svih ostalih ratara i stočara u Hrvatskoj i Gašparić je poslovao na uhodan način. PP Orahovica d.d. je kroz Gašparić d.o.o.  kojem je Gašparić  osnivač kreditirala njegovu ratarsku proizvodnju isporukom sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, što se na jesen, nakon ubiranja uroda redovito podmirivalo. Kao sredstvo osiguranja za isporučeno sjeme, gnojivo i zaštitna sredstva PP Orahovica uknjižila je založno pravo na imovini Aleksandra Gašparića. U isto vrijeme Gašparić je poslovao i preko obrta Farma Gašparić na kojoj farmi su se uzgajale svinje. Svinjogojstvo je raširio i putem kooperanata na susjednim imanjima.
Ne čudi što je kvalitetno oformljen svinjogojski uzgoj koji je postizao fantastične rezultate u poslovanju zapeo „za zub“ i za oko PP Orahovici koja je 2010 godine ušla u sastav grupacije M-SAN http://www.hrvatski-dom.hr/novi-otkazi-u-pp-orahovica-i-prijetnje-novinaru-koji-istrazuje-pricu/ . Darko Dukarić, odgovorna osoba PP Orahovice i Aleksandar Gašparić sklopili su ugovor o poslovnoj suradnji, i ugovor o najmu kojim su ugovorili da PP Orahovica unajmljuje uhodanu svinjogojsku farmu zajedno sa stokom i svim postojećim resursima za što je PP Orahovica imala obvezu plaćanja mjesečnog najma. Ugovor o poslovnoj suradnji obuhvaćao je poslovanje bazirano na godišjem planu, i krojen je po iskustvima i poslovnim rezultatima postignutim prethodnih godina na Farmi Gašparić, te je ugovoreno da godišnju dobit nakon podmirenja troškova PP Orahovica i Farma Gašparić, dijele po pola. Aleksandar Gašparić poznavajući mogućnosti i kapacitete farme koju je stvorio, te očekivanu godišnju zaradu i dobit od uzgoja svinja koju je i sam postizao, očekivao je redovni priljev od najma, te podjelu dobiti sukladno ugovoru.
No stupanje u poslovni odnos sa PP Orahovicom iz M-SAN grupacije za Aleksandra Gašparića pretvorio se u ružan san i noćnu moru.
Kroz samo godinu dana od sklapanja ugovora o poslovnoj suradnji PP Orahovica dovela je farmu u ogroman minus. Tako je umjesto očekivanog zajedničkog poslovanja i uzgoja svinja Aleksandar Gašparić  u ovaj poslovni odnos uložio „sve“ i na ruletu zvanom POSLOVNA SURADNJA S PP ORAHOVICA  sve izgubio.
 PP Orahovica je na Farmi u vlasništvu Aleksandra Gašparića radi zajedničkog ostvarenja zarade i podjele  tako ostvarenog profita potpuno samostalno preuzela vođenje proizvodnje i prodaju svinja, od čega je trebala Gašpariću isplaćivati 50% dobiti od prodaje, i na kraju godine ostatak temeljem konačnog obračuna izrađenog temeljem završnog računa potvrđenog od strane revizorske kuće Deloitte, no Gašparić ovu podjelu dobiti nije dočekao. Umjesto dobiti predočili su mu lažirani izvještaj u prosincu 2012 godine iz kojeg obračuna su mu prikazali gubitak, iako su u tom periodu ostvarili dobit od najmanje 2 milijuna kuna. No ne samo da su prikazali gubitak papirnato, već su i potpuno neovlašteno rasprodavali njegovu imovinu s farme, kao i svinje koje su bile hranjene na drugim susjednim imanjima. Osim što su lažirali dokumente djelatnici PP Orahovice krmačama za rasplod zamijenili su i ušne markice koje su jedino identifikacijsko sredstvo koje svinje imaju. Gašparić je rasplodne krmače označene markicama stavio kao jamstvo kod osiguravajuće kuće. U slučaju da farma propadne osiguranje bi mu uzelo te krmače da pokrije nastalo dugovanje. Međutim, kada bi netko došao iz osiguravajuće kuće kako bi provjerio krmače a radi plaćanja osiguranja, ne bi našao ušne markice koje odgovaraju onima u ugovoru o jamstvu. Drugim riječima PP Orahovica je zamjenom ušnih markica prikazala je kao da rasplodne krmače nisu uopće vlasništvo Aleksandra Gašparića. I vlasnik OPG Jelić na kojem su se tovile Gašparićeve svinje za klanje svjedoči o krađi svinja. Zvonimir Jelić prepričava kako su 6. travnja 2012 godine djelatnici PP Orahovica jednostavno došli i uzeli 750 svinja. Kako se on tome suprotstavio pozvali su ga u policijsku postaju da bi ga upozorili da će ga teretiti za kazneno djelo ukoliko bude sprječavao utovar svinja te da svinje mora predati djelatnicima poduzeća PP Orahovica.
Godinu dana je predugačak rok za poduzetničku agoniju i gomilanje gubitka. Aleksandar Gašparić je u samo godinu dana izgubio farmu, postrojenje, i sve uzgojene svinje
No tek nakon saznanja o učinjenom nastaje prava agonija. PP Orahovica i njezino rukovodstvo umjesto da snose odgovornost zbog neplaćenog najma, zbog nesavjesnog poslovanja, prouzročene nelikvidnosti i prezaduženosti Farme Gašparić koju su uzrokovali očigledno nestručnim poslovanjem, kao vjerovnici podnose Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Farmom Gašparić pred Trgovačkim sudom u Osijeku radi potraživanja u iznosu od vrtoglavih 5.106.934,06 u kojem iznosu imaju upisano založno pravo koje je služila kao osiguranje koje je dalo  trgovačko društvo Gašparić d.o.o.  kod sezonskog kreditiranja za nabavu hrane i zaštitnih sredstava koju obvezu je Gašparić ujesen redovito zatvarao. Iako je prijedlog za stečaj nepotpun, te je uz njega priložena samo ispisana stranica „Poslovne Hrvatske“ iz koje se može iščitati da je Farma blokirana, te je takav prijedlog za otvaranje stečaja suprotan Stečajnom zakonu koji propisuje da se uz prijedlog za stečaj mora predočiti i Potvrda banke o nelikvidnosti odnosno Potvrda FINE, u roku od samo 48 sati stečajni sudac  Trgovačkog suda u Osijeku Viktor Palić ipak donosi rješenje o otvaranju stečaja Farme Gašparić.
Osim toga, stečajni vjerovnik i podnositelj prijedloga za otvaranje stečaja PP Orahovica u svojem prijedlogu navela je da od Farma Gašparić ima potraživanje temeljem upisanog založnog prava  miješajući dvije potpuno različite pravne osobe Gašparić d.o.o. i obrt Farma Gašparić kao i njihove međuosobne poslovne odnose.
Odvjetnički tim Hodak-Vranjicani zatražili su Privremenu mjeru od Trgovačkog suda, uz dokaz da je podnešena i Kaznena prijava protiv odgovornih u PP Orahovica,  na što se sudac nije niti osvrnuo već je dao uputu da se vlasnik može žaliti Visokom trgovačkom sudu. Prema tvrdnji vlasnika Aleksandra Gašparića stečajni upravitelj Željko Rupčić nije ga uopće kontaktirao radi usklađenja knjigovodstvenih stavki koje su osnov za priznavanje prijavljenih tražbina vjerovnika, te tvrdi da su i drugi vjerovnici prijavili lažne tražbine jer su u potpunosti namireni. Navikli da u Hrvatskoj stečaj traje po nekoliko godina, a da do prodaje nekretnina prođe nekad i desetljeće, veliko iznenađenje je slijedeći potez Trgovačkog suda Osijek  koji u roku od samo tri mjeseca donosi Rješenje o prodaji nekretnina Farme Gašparić, međutim prodaja je zahvaljujući pravodobnoj intervenciji ŽDO u Vukovaru privremeno stopirana.
Alfred Hitchcock nije rođen u Hrvatskoj, ali pojedini poduzetnici u Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe  ne bi se svojom  vlastitom režijom pred njim nimalo  posramili!
 Autor; Nada Landeka

Nema komentara:

Objavi komentar