četvrtak, 26. studenoga 2015.

GRAD ZAGREB: Zagrebački holding je loš gospodarstvenik i kronični gubitaš |

GRAD ZAGREB: Zagrebački holding je loš gospodarstvenik i kronični gubitaš |



Milan Bandić

GRAD ZAGREB: Zagrebački holding je loš gospodarstvenik i kronični gubitaš

Datum objave: 26. studeni 2015/Piše: Nada Landeka
Zagrebački holding je društvo koje putem svojih 18 podružnica pruža širok spektar različitih usluga. U blagajnu im se svakodnevno slijevaju prihodi od prijevoza putnika, održavanja čistoće i odvoza otpada, distribucije vode, upravljanja i održavanja javnih cesta, upravljanja objektima, prihodi od gradnje i prodaje stanova, parkiranja, skladištenja i najma, odlaganja i skladištenja otpada, uređivanja i održavanja zelenih površina, od tržnica,  upravljanja i održavanja sportskih objekata, od pogrebnih djelatnosti i organiziranja sajmova i kongresa, usluga autobusnog kolodvora, putničkih agencija, najma telekomunikacijskih vodova i mreža i izdavačke djelatnosti.
Većina infrastrukture od kojih Grad Zagreb i njegova poduzeća  ubiru prihode izgrađeni su sredstvima građana, dakle uz minimalna ulaganja upravljača i vlasnika.  Usprkos činjenici da je gotovo sav kapital i vlasništvo „dobiveno na poklon“,  uz ogromna uplaćena sredstva temeljem Sporazuma o udruživanju sredstava, prema financijskim podacima Grupa Zagrebački Holding iz godine u godinu kumulira gubitke.

Grad Zagreb kronični gubitaš

U 2011  godini  gubitak iznosi 352.064.676,00 kn, dok je iz ranijeg razdoblja  prenesen  gubitak u iznosu 473.510.707,00 kn. 2012 godine gubitak je iznosio 334.697.000,00 kn  povećan gubitkom iz 2013 koji iznosi  331.966.000,00 kn.
Pokrivanje gubitka očigledno ovaj uspješni gubitaš  knjigovodstveno sanira prihodima uplaćenim od strane građana, tuđom imovinom koju po tko zna kojoj osnovi i temeljem kojih dokumenata knjiži u  poslovnim knjigama kao svoje vlasništvo, te subvencijama Grada u iznosu od 731.786.225,00 kn  i Države u iznosu od vrtoglavih  20.704.718,00 kn.  Tako dugovanja očigledno nesposobnog gradskog rukovodstva pada na teret ne samo građana Grada Zagreba već i cijele Države.
Činjenica nesposobnog gospodarenja imovinom i sredstvima pribavljenim iz obavljanja i naplate brojnih usluga, od kojih jedino još ne naplaćuju zrak koji udišu građani Grada Zagreba ne sprječava ih, da iako imaju vlastitu pravnu službu angažiraju  dodatno i vanjske odvjetnike, njih 30,  za čije usluge godišnje izdvajaju preko 6.000.000,00 kn.  Za upravni i sudske troskove potrošili su tijekom 2013 godine  čak  16.485.000,00 kn.

Sukob interesa

Nadležna tijela još uvijek  nisu donijela nikakvu odluku u svezi sukoba interesa Odvjetničkog ureda Hanžeković  i odvjetnika Marijana Hanžekovića koji imaju sklopljen ugovor sa Gradom Zagrebom  u čije ime naplaćuju nenaplaćena potraživanja od građana, dok je istovremeno taj odvjetnik uplatio jamčevinu za gradonačelnika Grada Zagreba – Milana Bandića.
Bandić je pod novom sumnjom radi sukoba interesa zbog  Zaključka kojim je Grad Zagreb donio  Pravilnik o kriterijima za određivanje naknade za postavljanje ploča s natpisom, plakata, zastavica na jarbolima, reklama i reklamnih panoa, tri dana kasnije potpisao je zaključak da se njegovoj političkoj stranci “Bandić Milan 365”odobrava besplatno postavljanje 30 jumboplakata na reklamne panoe za oglašavanje konvencije njegove stranke održane protekle nedjelju u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.
VEZANI ČLANCI: 

Nema komentara:

Objavi komentar