petak, 14. kolovoza 2015.

Novi Zeland: “Cyberbullying” ili virtualno zlostavljanje zakonom zabranjeno |

Novi Zeland: “Cyberbullying” ili virtualno zlostavljanje zakonom zabranjeno |

Nada Landeka, o pravosuđu, ovrhama, korupciji, kriminalu, politici,



CYBER KRIMINAL
VIRTUALNI ZLOSTAVLJAČ

Novi Zeland: “Cyberbullying” ili virtualno zlostavljanje zakonom zabranjeno

Datum objave; 10. kolovoz 2015./Piše: A.B./drukciji.ba/
Vijest kako je Novi Zeland zakonskim odredbama “cyberbullying” i službeno proglasio zločinom prenijeli su mnogi svjetski mediji…
Uvijek postoji taj famozni “ali”, pa tako i u ovom slučaju zakonske regulative koja bi zlostavljačima na internetu trebala zagorčati život. Upravo zbog tog razloga je virtualno zlostavljanje na Novom Zelandu postalo kriminalno djelo.
Svi oni koji na webu drugima upućuju poruke koje su rasističke, seksističke, koje vrijeđaju njihova uvjerenja, bilo da se radi o vjerskim, spolnim ili bilo kojim drugim, mogu se kazniti zatvorom do najviše dvije godine.
Zakonodavci na Novom Zelandu su objasnili kako sve uvredljive, prijeteće ili podcjenjivačke poruke mogu “izazvati ozbiljan emocionalni stres” kod žrtve.
Kako bi sve mogli lakše kontrolirati na Novom Zelandu će osnovati digitalnu agenciju koja će se baviti isključivo žalbama onih koji su primili poruke uznemirujućeg sadržaja. Ako, primjerice, Facebook ili Twitter nisu uklonili takve poruke, onda će nova agencija to zatražiti od njih i poruke će biti pobrisane u roku od 48 sati.
Činjenica je kako je “cyberbulling” ili u slobodnom prijevodu virtualno zlostavljanje postalo u zabrinjavajućoj mjeri način života za mnoge. Vrijeđa se sve i svakoga, bez ikakve “ručne kočnice”, moderatori na brojnim forumima ni ne stignu pratiti lavinu uvreda, a o tome je li netko završio iza rešetaka zbog vrijeđanja sugovornika gotovo da i nema vijesti. Naravno, može se periodično “zalomiti” da nekoga osude zbog vrijeđanja, no u pravilu to se događa samo i isključivo kada su meta vrijeđanja – političari. I to po mogućnosti oni koji su trenutačno na vlasti…

Nema komentara:

Objavi komentar