srijeda, 10. kolovoza 2016.

Odrađuje li Milorad Pupovac uz pomoć predsjednika HND-a Saše Lekovića i podpredsjednice, supruge Milorada Pupovca, nedovršeni projekt iz 1991? | Hazud.hr

Odrađuje li Milorad Pupovac uz pomoć predsjednika HND-a Saše Lekovića i podpredsjednice, supruge Milorada Pupovca, nedovršeni projekt iz 1991? | Hazud.hr:



HND - Saša Leković, Documenta, Milorad Pupovac, Gong

Odrađuje li Milorad Pupovac uz pomoć predsjednika HND-a Saše Lekovića i podpredsjednice, supruge Milorada Pupovca, nedovršeni projekt iz 1991?

Milorad Pupovac   ponaša se u onom dobrom starom stilu “Držite lopova” kako se u javnosti ne bi javno potakla neka druga pitanja.
Upravo je SDS na čelu s Jovanom Raškovičem  bio  glavni organizator i pokretač tzv Balvanijade u Kninu, organizator Srpske pobune i formiranja tzv. Republike Srpska Krajina.
Isti taj SDS dijelio je letke Srbima u Krajini dajući im upute o ponašanju u slučaju poraza, preporučujući im odlazak u Srbiju, i to s planom očuvanja “biološke mase” ( Savo Štrbac, JNA pukovnik Stanko Letica, ratni profiter Dragan Čičić).


Po donošenju Zakona o oprostu i drugih Zakona Srbima je oprošteno sudjelovanje u ratu pa i dobar dio zločina. Omogućena im je direktna participacija u vlasti i funkcije u Hrvatskom Saboru, a i sam Pupovac obnašao je brojne funkcije u Saboru RH, kako za HDZovih Vlada tako i za SDPovih.

Političke funkcije Milorada Pupovca

Zoran Pusić, Milorad Pupovac, Vesna Teršelić1989. godine politički se angažira u Udruženju za jugoslavensku demokratsku inicijativu nakon  čega osniva Ligu socijaldemokrata.  Tijekom ljeta 1991. godine sa četrdesetak srpskih intelektualaca iz Hrvatske osnovao je Srpski demokratski forum. 
Početkom 1995. godine sudjelovao  je u osnivanju  Samostalne srpske stranke  a potom i Akcije socijaldemokrata Hrvatske preko čije je izborne liste na parlamentarnim izborima 1995. godine  izabran u Hrvatski sabor. 
Godine 1997. inicirao je osnivanje Srpskog narodnog vijeća kao političkog, savjetodavnog i koordinativnog tijela Srba u Republici Hrvatskoj. Na konstitutivnoj skupštini izabran je za predsjednika. Iste godine njegova Samostalna srpska stranka se u Vukovaru pripojila Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) u kojoj je izabran za potpredsjednika. 
Na parlamentarnim izborima 2000 godine osvojio je manje glasova od Milana Đukića iz Srpske narodne stranke i nedovoljno za ulazak u Hrvatski sabor.
kolinda-pupovac-333x227
Milorad Pupovac i Kolinda Grabar Kitarović
Na petim parlamentarnim izborima 2003.  godine po drugi put ulazi u Sabor preko liste SDSS-a u 12. izbornoj jedinici. U ovom mandatu bio je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, član Delegacije Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske i Europske unije, član Delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe, član Nacionalnog odbora i zamjenik člana Delegacije Hrvatskoga sabora u Skupštini Zapadnoeuropske Unije. Od  2003. godine je član Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba te član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.  
Na šestim parlamentarnim izborima 2007.  godine treći put je izabran u Sabor. U šestom sazivu Sabora  bio je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, šef Delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoeuropske inicijative, član Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za unutarnju  politiku i nacionalnu sigurnost, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, član Delegacije Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske i Europske unije, član Delegacije Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe i član Nacionalnog odbora.
Na sedmim parlamentarnim izborima 2011 godine četvrti put je izabran u Sabor preko liste SDSS-a. Bio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Delegacije Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske i Europske unije i član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sistem. Hrvatski sabor imenovao ga je 16. ožujka 2012.  godine za jednog od dvanaest hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu.
DUŠAN CVETANOVIĆ - SRPSKO DRUŠTVO PRIVREDNIK
Srpsko društvo Privrednik

Pupovac i njegove udruge dobivali su novac iz hrvatskog proračuna za mirnu reintegraciju i povratak Srba u Hrvatsku.

Milorad Pupovac s tom idejom je inicijator i pokretač kupnje banke koja se danas zove Tesla banka iz čijeg računa i kapitala sustavno nestaju novci i kumulira se gubitak.  Koliko je srpskih obitelji pomognuto novcem koje su dobile Pupovčeve udruge, i koliko je srpskih obitelji dobilo sredstva iz Tesla banke za povratak u RH,  ne zna se! 
Prije samo godinu i pol dana, sudeći prema izvorima iz Srbije, Aleksandar Vučić je bio iznimno nezadovoljan Pupovcem zbog propasti Tesla banke, a za vrijeme obnašanja funkcija u Saboru i koaliranja sa HDZ-om Pupovac nije nikad govorio da surađuje i koalira sa “ustaškom vladom”.
Nije li HDZ s kojim je kasnije koalirao SDSS isti onaj HDZ koji je bio na vlasti 1991? Nije li SDP isti onaj koji je bio na vlasti u koaliciji sa Budišom i njegovim liberalima?

Milorad Pupovac nije toliko nezadovoljstva izrazio svih dvadeset godina koliko zadnjih godinu i pol. Točnije od posljednjih predsjedničkih i posljednjih parlamentarnih izbora.  Nezadovoljstvo Pupovca i ostalih Srba izraženo je ove 2016. godine i u u Biltenu Srpskog narodnog vijeća, ali i na balkansko-europskim stranicama na http://www.mediaobservatory.net/radar/protecting-media-kind-patriotism koje Pupovčevo nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj, napose u medijima, Europom šire i na engleskom jeziku.



Što se promijenilo?
HDZ i SDP se nisu promijenili, znači promijenio se Milorad Pupovac.
Kako to da se promijenio odnos Aleksandra Vučića prema Pupovcu pa su sada opet tako bliski, a nakon što je Pupovac prije kratkog vremena bio u nemilosti zbog lošeg poslovanja Tesla banke u koju je uložen i novac iz srpskih Fondova?

Odradjuje li SDSS u dogovoru sa Vučićem i Dačićem, uz pomoć HND ovih predsjednika i potpredsjednice, supruge Milorada Pupovca nedovršeni projekt iz 1991?

Na takvu pomisao upućuju   događaji u godini iza nas, ali  i tekstovi  koji su, što kroz autorske članke, što kroz intervjue objavljeni na engleskom jeziku na srpsko-balkanskim portalima SEEMO,  Balkan Insight (Birn) ali i na drugim portalima.  U tim tekstovima koje je ili potpisao, ili kroz intervju autorizirao Saša Leković, koji je od travnja 2015 godine predsjednik HNDa, Hrvatska se prema Europi i svijetu prikazuje kao ustaška tvorevina, sa ministrom kulture Hasanbegovićem kao ustašom, sa tzv. “ustaškim” svecom Stepincom, sa tzv. “ustaškom” vlasti, HRTom kojem je na čelu v.d. ravnatelj Siniša Kovačić za kojeg Leković tvrdi da je takav HRT u službi tzv. ustaške HDZove vlasti, a sve pod krinkom borbe za zaštitu slobode govora, a u tekstovima na tim portalima  nije pošteđen ni hrvatski blaženik Alojzije Stepinac, naročito nakon ukidanja presude kojom su ga komunisti bili proglasili krivim i osudili.
Prema inforamcijama iz Lekovićeve biografije on je i član Međunarodnog novinarskog instituta /Medijske organizacije jugoistočne Evrope – South East Europe Media Organisation-International Press Institute / SEEMO-IPI (www.seemo.org) i savjetnik u SEEMO,  i  suradnik BIRN-a.
Tekstovi objavljeni na portalima s kojima surađuje Lekovićeva udruga CIN-CJI i na kojima je on kako kaže – savjetnik –  http://www.balkaninsight.com/en/static-page/advanced-search?keywords=stepinac  narušavaju ugled Hrvatske u svijetu, prikazuju Hrvatsku kao zemlju jednoumlja, zemlju u kojoj vlada nacionalizam koji vuče na ustaštvo, odnosno prikazuju Hrvatsku kao zemlju u kojoj politička stranka HDZ drži medije u svojim rukama, i u kojoj mediji nemaju nikakvu slobodu.
Saša Leković poslao je posljednjih nekoliko mjeseci  više pisama brojnim institucijama u Europi žaleći se na stanje u Hrvatskoj, kako na odnos prema medijima, tako i vezano uz političku situaciju, pozivajući se pri tom na utjecaj političke situacija u zemlji i na medije.
Tekst o Hrvatskoj radioteleviziji i o v.d. ravnatelju Siniši Kovačiću objavljen nawww.seenpm.org
On the 10th of February, HND President Saša Leković, sent a letter to Croatian MEPs and international organisations condemning governmental attacks on Media Freedom in Croatia.
http://seenpm.org/croatia-governmental-attacks-on-media-freedom/
U tom kontekstu objavljen je i  tekst  o ministru kulture Hasanbegoviću, koji je optužen da preraspodjelom sredstava za medije i kulturu – ubija slobodu govora, medije, i kulturu.
U svrhu smjene ministra kulture Hasanbegovića u organizaciji HND-a i udruga iz Platforme 112 i nekih drugih udruga po djelovanju i stavovima bliskim Miloradu Pupovcu (Pod nazivom Kulturnjaci), orgaizirano je i više prosvjeda.
kolinda-u-hnd-foto-fah-660x330
Predsjednica izviždana u HND-u
Neki događaji koji su održani u HND-u  zaprepastili javnost. Npr. “razbijanje latiničnih ploča” na Sv. Tri kralja, i  zviždanje predsjednici Republike Hrvatske u Novinarskom domu od strane političke stranke Radnička fronta i novinara Domagoja Margetića, a gdje je predsjednica RH bila pozvana da sudjeluje na konferenciji. Kolinda Grabar Kitarović izviždana je dok je držala govor na početku konferencije u povodu Svjetskog dana slobode medija. Članovi Radničke fronte  podigli su transparent na kojem je na engleskom jeziku pisalo “Hrvatska Vlada ubija medije” te su je izviždali.
prosvjed1-saša leković
Saša Leković – prosvjed u organizaciji HND-a

U organizaciji HND-a održano je i više prosvjeda prozivajući aktualnu vlast, ističući da u Hrvatskoj nedostaje slobode medija.

U srpnju je u Hrvatskom novinarskom društvu održan i seminar “Modeli financiranja neprofitnih medija” u organizaciji Documente (Vesna Teršelić), CMS-a i Gonga.  Uvodna tema je bila “Položaj i potrebe neprofitnih medija u Hrvatskoj”.
Na seminaru su sudjelovali:  uvodno Vesna Teršelič (Documenta), Jelena Berković (Gong) i Saša Leković (HND) a potom Sandra Bartolović (Forum.tm),Davorka Blažević (Tris portal) te Goran Beus Richembergh (HNS), Peđa Grbin(SDP), Milan Živković (SDP) i Milorad Pupovac (SDSS). Moderator  Eugen Jakovčić.


Nisu li se sve navedene okolnosti, ljudi i dogadjaji nekako čudno preklopili?
Autor: Nada Landeka

Nema komentara:

Objavi komentar