srijeda, 7. listopada 2015.

Predsjednik HND-a Saša Leković: Prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva |

Predsjednik HND-a Saša Leković: Prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva |



Datum objave: 07. listopad 2015./Piše: Nada Landeka
U utorak,  06.10.2015. godine u Hrvatskom novinarskom društvu održana je tiskovna konferencija. Na konferenciji za novinare  predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković podsjetio na niz prijetnji, pritisaka, ucjena, zabrana i napada na novinare koji su se nagomilali  proteklih nekoliko mjeseci i koji  još nisu riješeni, istaknuvši da je prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao nedopustiva.
Istaknuo je da Hrvatsko novinarsko društvo ne može utjecati na urednike koji uređuju novine i portale, kao niti na sadržaj tekstova koje urednici objavljuju, niti je HND nadležno za nadgledanje takvih sadržaja,  ali prijetnja novinaru jest u nadležnosti HND-a.
Uredničko je pravo objaviti tekst ili ne.   Za rješavanje međusobnih konflikata osoba koje se smatraju oštećenima ili uvrijeđenima novinarskim tekstovima  postoji sud i  policija.  Prijetnje, ucjene, verbalno ili bilo kakvi  drugi oblici zlostavljanja novinara - nedopustivi  su.  Takve stvari rješavaju se privatnom tužbom.

Novinare je pozvao da maksimalno profesionalno izvještavaju, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje

Vlasnike  medija, političare a i sve ostale koji, naglasio je Leković,  prečesto vrše utjecaj i pritisak na novinare zbog sadržaja, pozvao je da se toga suzdrže.
Ukoliko bude bilo i nadalje  pritisaka na novinare, najavio je da će HND posredstvom svog nedavno osnovanog Centra za zaštitu slobode izražavanja promptno reagirati te je pozvao novinare da se jave Centru u bilo kojoj situaciji. Međutim isto tako i novinari i urednici pri obavljanju svoje profesionalne djelatnosti  trebaju se držati  Zakona o medijima, Zakona o zaštiti osobnih podataka, Statuta HND-a i  Kodeksa časti hrvatskih novinara Istina je da ima medijskih uradaka koji su nedovoljno kvalitetni, i koji nisu u skladu sa profesionalnom etikom i princima, no uvijek je tu Hrvatsko novinarsko društvo, Etičko vijeće i sudovi pred kojima oštećeni mogu zatražiti zaštitu.    HND radi na projektu da ubuduće, zajedno sa Centrom za zaštitu slobode izrađavanja surađuje i sa sudskim tijelima, te da ukoliko dođe do sudskog postupka HND uputi sudu svoje mišljenje vezano uz postupak novinara. U takvim situacijama HND ne bi imao status stranke, već bi samo dao svoj stručni stav o sadržaju teksta koji je predmet spora.  Stoga je zamolio da se novinari uključe u rad ovog Centra i ukoliko smatraju da je na bilo koji način došlo do povreda njihovih prava da zatraže potporu.

Fizički i verbalni napadi na novinare

Predsjednik HND-a  podsjetio  je i na slučajeve napada i prijetnji na novinare koji su se nagomilali proteklih nekoliko mjeseci i još nisu riješeni.  Pismo prijetnje smrću dobili su, osim Lekovića, i novinarka Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje i urednik portala Autograf Drago Pilsel, a izloženi su napadima, prijetnjama i ucjenama i brojni drugi drugi novinari.
“Zanimljivo je da istražni organi (DORH i Policija) čak ni kada su im međunarodne organizacije, kao u jednom slučaju OESS, poslali dopis s molbom da reagiraju i odgovore koliko traju istrage u tim slučajevima uglavnom nisu odgovorili”, istaknuo je Leković pozvavši nadležne organe da obavljaju svoj posao i institucije vlasti da pristojno odgovaraju na pisma koja dolaze iz međunarodnih organizacija. Dotaknuo se i otkaza novinarima, koje HND smatra apsolutno neopravdanima pa u takvim slučajevima promptno reagira.

Prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva

Leković je podsjetio i da je Velimir Bujanec, voditelj emisije “Bujica”, podnio kaznenu prijavu protiv oca premijera Zorana Milanovića zbog verbalnog napada i prijetnje da će biti pretučeni i on i kolega novinar Goran Malić zbog onoga što su objavljivali u svojim emisijama.
“HND ne ulazi u ono što se u emisijama objavljivalo, no bilo koja prijetnja bilo kome tko obavlja novinarski posao je nedopustiva pa tako i u ovom slučaju”, poručio je predsjednik HND-a. Nedopustivo je i da se novinara cijeni po političkom, vjerskom opredjeljenju, po nacionalnosti ili po spolu, i da ga se zbog toga diskriminira.
„I sami novinari imaju imaju samopoštovanje kao pojedinci, jer ako mi sami sebe poštujemo, tada će nas i drugi poštovati“, istaknuo je Leković
Nedopustivom je ocijenio i tužbu Tomislava Karamarka protiv tjednika Nacional zbog toga što je objavio autorizirani intervju s Josipom Manolićem.
“To se rješava privatnim tužbama, a tužiti nakladnika zbog objave autoriziranog intervjua javne osobe o vrlo važnoj društveno relevantnoj činjenici, po nama je potpuno nedopustivo”, rekao je Leković te najavio pružanje pomoći redakciji Nacionala kroz njihov Centar što god se bude događalo.
Podršku je dao i portalu Index kojem je Hrvatski nogometni savez oduzeo mogućnost praćenja utakmica i javnih press konferencija u organizaciji HNS-a, naglasivši da je odluka nedopustiva te da su njome prekršena ustavna prava, a pogotovo pojedinačno navođenje novinara i objavljivanje njihovih fotografija i informacija na facebook profilima.

HND će tražiti ukidanje bonus PDV-a izdavačima čiji se statuti ne provode

Predsjednik HND-a podsjetio je i na slučaj neobjavljivanja dva teksta novinara Damira Pilića u Slobodnoj Dalmaciji u dva dana. “Ovdje se radi o tome da nije poštovan redakcijski statut te redakcijsko vijeće nije uputilo pitanje glavnom uredniku zašto nije objavio neki tekst, a on to objašnjenje nije dao niti autoru niti novinarima”.
Leković je stoga najavio da će HND i dalje pratiti što se događa sa statutima i ukoliko će imati dovoljno argumenata, zatražit će od Ministarstva financija u novoj Vladi da ukinu bonus PDV izdavačima čiji se statuti ne provode.
Vezano uz naslovnicu Jutarnjeg lista sa bivšim nogometašom Zvonimirom Bobanom koja je kasnije promijenjena, ali intervju ipak objavljen, pojasnio je da prema njegovim saznanjima zbog internog kodeksa EPH-a zaposlenici ne smiju u toku izborne kampanje govoriti eksplicitno za koga će glasati i zato je skinuto s naslovnice. “Napravljena je vrsta kompromisa za koju nisam siguran da je ispravna jer ako se rukovode tim kodeksom, taj dio intervju u kojem se Boban izjašnjavao za koga će glasati na izborima jednostavno nije trebao biti objavljen”, smatra Leković.
Nedopustivim je ocijenio i to što je glasnogovornik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović prekinuo intervju Novoj TV zbog nezadovoljstva pitanjima.
Ponovio je da je ton priopćenja Hrvatske udruge sudaca koje je potpisao predsjednik Đuro Sessa nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi medija, a koje se odnosilo na novinare – bio neprihvatljiv zbog ironiziranja i ponižavanja novinara.
“Nismo društvo koje zastupa sve što neki novinar napravi samo zato što je novinar, već zastupamo temeljne profesionalne etičke principe”, dodao je Leković.  "Za novinare koji se neće držati Statuta, Kodeksa, i Zakona, a za koje Etičko vijeće utvrdi da su ih prekršili, te koji se neće ponašati profesionalno u svojem radu, postoji i najteža sankcija, a to je privremeno ili trajno isključenje  iz Hrvatskog novinarskog društva."

Bez obzira što mi mislili kako neki mediji izvještavaju, generalne zabrane su nedopustive

Predsjednik HND-a pozvao je Programsko vijeće HRT-a da ukine zabranu gostovanja urednika i novinara portala Dnevno i tjednika 7dnevno na HRT-u, rekavši da što god tko mislio o njihovim novinarima,  da zabrana HRT-a o ugošćavanju urednika tih medija nije u skladu sa standardima i etikom.  Urednici bi trebali odlučivati na temelju javnog interesa i svojih etičkih i profesionalnih standarda profesije koga će zvati u emisije a koga ne, no neka generalna zabrana je nedopustiva, poručio je Leković.
Najavio je da će 23. listopada u HND-u biti održana tribina na kojoj će ocjenjivati dotadašnje izvještavanje u predizbornoj kampanji i ponašanje svih aktera, a koja se tiču novinara i medija.
Najavio je i projekt GONG-a i HND-a “Faktograf” koji bi trebao zaživjeti nakon izbora, a riječ je o web stranici na kojoj će se jasnom metodologijom i provjeravanjem činjenica provjeravati  vjerodostojnost izjava političara, programi političkih stranaka i njihove izjave važne  za društveni život u Hrvatskoj.

Nakon njegovog izlaganja, novinar Darko Petričić postavio je pitanje:

"Je li moguće uvesti praksu, ukoliko dođe do povrede nečijih prava, časti i ugleda,  obzirom na dugotrajne sudske postupke, da HND promptno reagira odnosno da se uključi odmah ukoliko neki članak ne predstavlja novinarski uradak nego pamflet, odnosno ukoliko novinarski uradak nije na profesionalnom nivou?"
"Mi nismo komora, mi smo udruženje profesionalnih novinaraodgovorio je Leković, no u svakom slučaju ćemo reagirati u skladu s pravilima struke i u okviru ovlasti koje imamo prema Statutu. Novinari  moraju izvještavati profesionalno i istinito, držati se zakona i etike.   
U svakom slučaju, i sami novinari ne bi se trebali međusobno vrijeđati, jer se i HND može postaviti na način da postroji redove a novinara koji se ne ponaša profesionalno može kazniti sa isključenjem iz HND-a", završio je Leković.

Nema komentara:

Objavi komentar